S obzirom na predstojeće božićne i novogodišnje praznike kada je u svim trgovačkim objektima intenzivna prodaja dječjih novogodišnjih paketića, inspekcija za hranu RS pojačala je kontrolu ispravnosti prehrambenih proizvoda koje sadrže paketići.inspekcija-paketici.jpg

Glavni republički inspektor za hranu početkom decembra dostavio je gradskim i opštinskim inspektorima instrukciju o pojačanoj kontroli novogodišnjih paketića, gdje je posebnu pažnju potrebno usmjeriti na rokove trajanja proizvoda i ispravnost deklaracija.

– Inspektori u kontrolama otvaraju već pripremljene paketiće koji su izloženi i dostupni potrošačima, te provjeravaju njihov sadržaj. Prema do sada dostavljenim podacima, u proteklih 20 dana izvršeno je oko 240 pregleda i 36 paketića sadržavalo je po jedan proizvod kojem je rok trajanja isticao početkom sljedeće godine – kažu u Inspekotratu RS.

 

Iako su ovi proizvodi u trenutku kontrole bili u roku trajanja, inspektori su naložili da se isti uklone iz paketića.

– Imajući u vidu da tradicija darivanja novogodišnjih paketića traje do polovine januara, postojao bi rizik da se ovi proizvodi prometuju i nakon isteka njihovog roka, zbog čega je inspekcija naložila preventivne mjere. S ciljem zaštite djece kao najosjetljivije potrošačke kategorije, kontrole će biti nastavljene i u narednom periodu. Takođe, apelujemo na roditelje, rodbinu i prijatelje koji kupuju i poklanjaju novogodišnje paketiće da pregledaju rokove upotrebe proizvoda i da sačuvaju račun. Ukoliko uoče bilo kakve nepravilnosti potrebno je da obavijeste inspekciju za hranu, a posebno je važno sačuvati račun kao dokaz o kupovini, kako bi inspektori mogli izvršiti kontrolu u konkretnom prodajnom objektu – savjetuju u Inspekotratu RS.