Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su u kontrolama izvršenim u proteklih sedam dana subjektima izrekli kazne u iznosu od 32.000 KM, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave protekle sedmice izvršili 2.244 inspekcijske kontrole poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije.

U 16 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.

- Imajući u vidu tešku epidemiološku situaciju, nadležni kontrolni organi nastavljaju sa intenzivnim kontrolama u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske - navode u Inspektoratu.

U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno 54.159 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 1.087.200 KM, dok je za 71 objekat izrečena mjera privremene zabrane rada.

Iz Inspektorata pozivaju privredne subjekte da ostanu odgovorni u poštovanju preventivnih mjera i na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv virusa korona.

- Takođe, apelujemo na građane da dosljedo poštuju mjere, da na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, da koriste ličnu zaštitinu opremu i poštuju potrebnu fizičku distancu. Navedene mjere predstavljaju minimalan i zanemariv napora za svakog pojedinca, a mogu dati veliki doprinos stabilizaciji cjelokupne situacije - ističu iz Inspektorata.