Kompanija Bankom uspješnog hercegovačkog privrednika Milana Pešuta otvorila je u Obrenovcu fabriku za preradu soje u koju je investirano 15 miliona evra i u kojoj će biti zaposleno 60 radnika.
Otvaranju fabrike prisustvovao je ministar finansija Siniša Mali, koji je rekao da će država nastaviti da podržava domaće i strane privrednike ukidanjem pojedinih parafiskalnih nameta i davanjem subvencija. Ministar, koji je, dok je bio gradonačelnik Beograda, položio kamen temeljac za taj pogon u Obrenovcu, naveo je da će sve što bude proizvedeno u njemu biti izvezeno u više od 40 zemalja.


Obrenovac je, kako je rekao, postao lider, ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji po broju otvorenih kompanija, među kojima je i kineska Meita koja zapošljava 2.600 ljudi.
„Srbija je na tako dobrom ekonomskom putu da ćemo se za nekoliko godina suočiti sa nedostatkom radne snage u fabrikama“, kazao je Mali i dodao da su ekonomski pokazatelji u 2018. više nego dobri.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji rast BDP-a će biti 4,4 odsto što svrstava ekonomiju Srbije u vodeće ekonomije ne samo u regionu, nego i u Evropi. Kako je rekao, stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu ove godine pala je na 11,3 odsto.


„I dalje je to visoka stopa nezaposlenosti koju nastojimo da dodatno smanjimo tako što se borimo za otvaranje fabrika i za svako novo radno mesto“, kaže Mali koji je naveo da je 2013. stopa nezaposlenosti u Srbiji bila 25,6 odsto.
Novi pogon u Obrenovcu, koji se prostire na 14.000 metara kvadratnih, obišli su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik opštine Miroslav Čučković.


Nedimović je rekao da je razvoj prerađivačke industrije jedan od suštinskih ciljeva Vlade, kako Srbija ne bi izvozila samo jeftinu i kvalitetnu sirovinu, već gotove proizvode, kao što su pekmez i voćni sokovi. On je najavio podršku države prehrambenoj industriji, kojoj su neophodne nove tehnologije i modernija oprema, kako bi se sirovina lakše pretvarala u poluproizvod ili finalni proizvod.


Izvor: Tanjug