Povodom predstojeće investicione konferencije "Investiraj u Trebinje" 2017, koja se održava u Kulturnom centru Trebinje dana 26. i 27. maja 2017. godine, u Gradskoj upravi Trebinje danas je održana konferencija ze medije, na kojoj su, u ime organizatora Grada Trebinja, govorili zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i panelisti - načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković.


Cilj investicione konferencije je da se u okviru navedenih panela investitorima predstave mogućnosti uspješnog ulaganja i poslovanja u Trebinju, kao i svi privredni i poljoprivredni potencijali kojima grad Trebinje raspolaže, te olakšice i zakonske regulative za sve zainteresovane ulagače i potencijalne investitore.


"Nizom sastanaka koji su organizovani u prethodnom periodu sa potencijalnim investitorima, došli smo do zaključka da je potrebno da organizujemo investicionu konferenciju na kojoj ćemo, na jednom mjestu, prezentovati sve ono čime raspolažemo i nudimo, te šta smo planirali da uradimo u narednom periodu," rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, te predstavio panele kojima će se Trebinje ove godine predstaviti potencijalnim investitorima, a riječ je o sljedeća četiri panela:

1. Infrastruktura i investicije

2. Privreda i poljoprivreda

3. Turizam

4. Zakonodavno-pravne pogodnosti i prekogranična saradnja


Kao jedan od najvažnijih segmenata u planiranju privrednog razvoja izdvaja se postojeća infrastrukturna predispozicija i planovi za unapređenje o čemu je na današnjoj konferenciji za medije govorio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo.


"Grad Trebinje ima izvanredan geografski položaj i nalazi se u blizini velikih infrastrukturnih koridora od kojih je poznata Jadranska magistrala. Na samo stotinjak kilometara od Trebinja nalazi se željeznička pruga Čapljina i aerodromi Čilipi i Tivat, a entitetskom linijom između Grada Trebinja i opštine Ravno će proći i Jadransko-jonska cesta," rekao je Rikalo objašnjavjući povoljan geografski položaj koji Trebinje kvalifikuje kao najpovoljniju destinaciju za investitore.


Na konferenciji će, u okviru prvog panela Infrastruktura i investicije, biti predstavljeni projekti koje Grad Trebinje već sada intenzivno realizuje, ali i oni koji čekaju na svoju realizaciju.

U okviru ovog panela će biti riječi o projektima unapređenja saobraćajne infrastrukture, elektro-energetske mreže, projektima sistema vodosnabdijevanja i navodnjavanja.


Osim toga, u planu je i formiranje prve ekonomske zone u Trebinju:


"Pored postojeće industrijske zone Volujac, prvi put u Trebinju ćemo formirati ekonomsku zonu, koju ćemo u budućnosti kompletno infrastrukturno opremiti," kaže Rikalo.


Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković danas je predstavio zakonodavno-pravne pogodnosti i olakšice koje Grad Trebinje i relevantne institucije Republike Srpske nude investitorima.


"Zakonodavno-pravne pogodnosti i podrška se odnose, prije svega, na povlastice prilikom otvaranja radnih mjesta u proizvodnji, povlastice vezano za urbanističke uslove, cijene izgradnje i iznajmljivanja prostora u poslovnim zonama Grada Trebinja," rekao je Bošković, dodavši da će u okviru zakonodavno-pravnog panela biti objašnjeni svi mehanizmi zaštite investitora, predstavljeni kapaciteti raspoloživih ljudskih resursa u Trebinju, a poseban fokus će biti stavljen na podršku programima prekogranične saradnje Trebinja i gradova u okolini, u prvom redu Dubrovnikom.


Investiciona konferencija "Investiraj u Trebinje" 2017 podržana je od strane predsjednika Republike Srpske g. Milorada Dodika, institucija Republike Srpske, kao i institucija i privrednih komora zemalja u okruženju.


Detaljnije informacije o konferenciji "Investiraj u Trebinje" 2017 su dostupne na zvaničnom internet sajtu konferencije: www.investintrebinje.com

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave i dodju!

Trebinje danas