Komunalna policija izrekla je novčanu sankciju investitoru „German invest“ za oštećenje komunalne infrastrukture prilikom uklanjanja stabala lipe isped hotela u izgradnji „Central park“, te naložila vraćanje imovine u javnom vlasništvu u prvobitno stanje, saznaje Radio Trebinje u Odjeljenju za inspekcije i poslove komunalne policije Grada Trebinja.


Prilikom intervencije pričinjena je šteta na kandelabrima javne rasvjete, dok je problem sankcionisanja samog uklanjanja pet lipa višedecenijske starosti u centru grada, koje je izazvalo negodovanja Trebinjaca na društvenim mrežama, prema našim saznanjima – u važećim propisima koji ne tretiraju zelenilo na zemljištu u privatnom posjedu.
U inspekcijama kažu da je investitor, međutim, iskazao i spremnost da uklonjeno zelenilo vrati – sadnjom novih stabala.
„Investitor je prihvatio odgovornost i spreman je da izvrši obeštećenja javne imovine, ali i da zasadi nova stabla, umjesto onih koja su uklonjena. Komunalna policija je u skladu sa svojim ovlašćenjima izrekla sve mjere – izdala je rješenje kojim se od investitora nalaže da vrati javnu imovinu u prvobitno stanje i, naravno, izrekla kaznene mjere u skladu sa važećim propisima“, rekao je za Radio Trebinje Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcije i poslove komunalne policije.
I u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove ističu da je u njihovoj nadležnosti samo briga o zelenilu na površinama u javnom vlasništvu.
I pored toga, dodaju, komisija za zelenilo ovog odjeljenja izašla je na teren i sačinila izvještaj u kojem je „zauzela stav da je do izvaljivanja došlo usljed potkopavanja korijena stabala /tokom izvođenja građevinskih radova/ te jakih udara vjetra“, te predložila da se investitor obaveže – da o svom trošku sanira posljedice pada lipa „i da u najkraćem roku pribavi i zasadi pet odraslih zamjenskih sadnica visine od 10 do 12 metara“.
U međuvremenu se saopštenjem oglasila i firma „German invest“, u kojem izražavaju žaljenje zbog uklanjanja stabala, da su na ovu mjeru bili prinuđeni kako vjetrom oštećena stabla ne bi ugrozila ljudske živote ili imovinu, da je ovim nemilim događajem nanijeta ogromna materijalna šteta i samom hotelu – koji je izgubio svoj zaštitni znak, te da će štetu nastojati da umanje sađenjem novih stabala, koje je planirano u najskorijem roku.
Radio Trebinje