Konačno riješena dilema- struja će biti skuplja i za domaćinstva. Otkrio je to predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je danas  rekao da će u narednom periodu električna energija poskupjeti u domaćinstvima u Srpskoj, ali ne za sve kategorije potrošača jednako.viskovic-struja.jpg

Višković je naglasio da struja neće poskupjeti za građane koji je koriste za elementarne potrebe, dok će električnu energiju po tržišnoj cijeni plaćati oni koji je koriste za luksuz, na primjer, za zagrijavanje privatnih bazena.

"Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veća od 1.000 kilovata cijena biti tržišna", pojasnio je Višković, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom poskupljenju električne energije.

On je naveo da je "Elektroprivreda Republike Srpske" dobila zadatak od Vlade Srpske da izvrši i sanaciju i transformaciju svog poslovanja.

"Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i v.d direktora `Elektroprivrede` Luka Petrović i ja smo bar jednom sedmično u kontaktu u vezi sa tim pitanjem", rekao je Višković i dodao da se u ovom momentu za to nisu stekli tehnički uslovi u "Elektroprivredi Republike Srpske".

Eto, sad znamo- i domaćinstva će plaćati veću cijenu električne energije. Ona domaćinstva koja imaju potrošnju veću od 500 kilovata. U Hercegovini uglavnom svako višečlano domaćinstvo troši više od toga, ali ne zato što zagrijavaju privatne bazene, jer ih samo baš rijetki imaju, nego zato što imaju više članova u svom domu, a  moraju da se griju na struju , jer drugog načina nemaju.

Valjda to neko od onih koji odlučuju o povećanju cijene električne energije uzme u obzir i nađe neko kompromisno rješenje.