Protesti u Iranu - Foto: AFP
Jedan mladić je ubijen tokom druge noći protesta zbog nestašice vode na jugozapadu Irana, izjavio je lokalni zvaničnik i za pucnjavu optužio naoružane demonstrante, javlja agencija IRNA.

Iran se suočava sa najgorom sušom u posljednjih 50 godina, a protesti su izbili zbog nestašica vode u nekoliko gradova i mjesta u naftom bogatoj provinciji Kuzestan.

Nestašica vode nije pogodila samo domaćinstva već je opustošila poljoprivredu i stočarstvo i dovela do nestanka električne energije.

- Tokom skupa, izgrednici su pucali u vazduh da bi isprovocirali ljude, ali na nesreću jedan metak pogodio je jednog mladića i ubio ga - rekao je Omid Sabripur, šef gubernije u gradu Šadegan.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama čuju se pucnji, vide se demonstranti koji pale automobilske gume kako bi blokirali puteve i snage bezbjednosti koje pokušavaju da rastjeraju ogorčene građane.

Tokom protesta ljudi su oštro prozivali vrhovnog vjerskog vođu ajatolu Alijem Hamneijem i skandirali "Smrt diktatoru" i "Smrt Hamneiju".

Posljednjih nedjelja hiljade radnika u ključnom iranskom energetskom sektoru takođe su održali proteste, tražeći bolje plate i radne uslove na gasnim poljima i nekim rafinerijama u velikim gradovima na jugu zemlje.