bileca.jpg (300 KB)

U opštini Bileća u toku je isplata otpremnina za 58 dobrovoljno prijavljenih radnika, nakon što su uplaćena dva miliona KM, odnosno po milion iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i iz Ministarstva finansija Srpske, rečeno je Srni u ovoj opštini.

"Već je isplaćeno 17 od 58 otpremnina za radnike koji su se dobrovoljno prijavili radi smanjenja broja zaposlenih", rekao je Srni načelnik opštinskog odjeljenja za finansije Miljan Milićević.

On je pojasnio da su se za otpremnine prijavila 33 radnika iz opštine i nižih budžetskih korisnika i 25 radnika iz dva javna preduzeća i dvije organizacije, navodeći da se iz preduzeća "Prečistač otpadnih voda" prijavilo 14 radnika, iz "Komusa" devet i iz opštinske Boračke organizacije i opštinskog Crvenog krsta po jedan zaposleni.

Prema njegovim riječima, taj prvi krug otpremnina odnosno isplata naknada za socijalno-ekonomsko zbrinjavanje radnika trebalo bi da bude završen do 5. novembra.

"Iznos otpremnina kreće se od 23.000 do 29.000 KM, a osnovica su 24 lična dohotka, s tim da iznos otpremnine zavisi i od radnog mjesta i stručne spreme zaposlenog", rekao je Milićević i dodao da se rade sporazumni raskidi ugovora o radu.

Milićević je istakao da ima dovoljno novca za isplatu otpremnina za sve prijavljene radnike kao i da će preostati novca, pa će i ostali imati priliku da se naknadno prijave da bi dostigli broj od 80 ukupno planiranih radnika za smanjenje.

"Ako se ne jave, ići će se u drugi krug otpremnina i tada će, umjesto ovih stimulativnih, moći da dobiju samo zakonsku otpremninu od tri prosječne plate, u skladu sa nacrtom sistematizacije", rekao je Milićević.

On je najavio i da će u utorak, 24. oktobra, biti održana sjednica Skupštine opštine radi donošenja odgovarajućih odluka o isplati otpremnina, navodeći da uskoro očekuju pozitivne efekte nakon realizacije mjera smanjenja broja zaposlenih.

U opštini Bileća do kraja godine očekuju i najavljenu pomoć Vlade Srbije.