maskirani-hrvatska-screenshot.jpg

Čuli smo udarce i krikove ljudi, bilo je očigledno da je u toku premlaćivanje. Zatim smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku. Silom u Koranu i nazad u BiH, javlja "RTL".

RTL-ova Potraga objavila je uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice koje ispuštaju bolne krikove, te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane sa teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine. Na snimku se može čuti i da jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia".

Ovo je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švajcarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko od mjesta Šturlić na bh. strani.

"Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko od mjesta Šturlić u BiH, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očigledno da je u toku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u BiH", ispričao je Van Dijken.

Dio snimka objavila je i švajcarska televizija SRF.

Nasilne deportacije, tzv.pushbackovi, protjerivanja sa hrvatskog tla uz primjenu sile pri kojima policija oduzima mobilne telefone, lične stvari i dokumente redom su svjedočanstva izbjeglica o kojima su do sada izvještavali ne samo brojni domaći i strani mediji, već i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije. Osobe na ovom snimku nemaju nikakvih oznaka na svojim uniformama, iako neki evropski mediji tvrde da se radi o hrvatskoj interventnoj policiji, među njima i njemački Spiegel.

"Pažljivo smo pregledali snimak i utvrdili da muškarci nose specifične jakne, prošivene s dugim rukavima. Analizirajući ih zaključili smo kako je neobično da nose takve, prošivene jakne, a bio je topao, ljetni dan. Zatim smo uporedili fotografiju službene podjakne hrvatske Interventne policije s jaknom koja se može vidjeti na snimcima, i jasno je da se radi o potpuno istoj vrsti jakne. Ima isti zatvarač, zatvarače sa strane i isti uzorak, način na koji je jakna prošivena", objašnjava Van Dijken.

Osim poređenja jakne koja se jasno može vidjeti na barem dvije osobe na snimku, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili i da je proizvođač pištolja - koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom - hrvatska kompanija HS produkt koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična palica.

"Još jedan element u videu koji smo analizirali je tonfa-palica koju su koristila trojica od muškaraca koje smo snimili, a kojom su tukli tražioce azila. Tonfa se izdaje - zadužuju je, jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj", kazao je Van Dijken.

Kao dodatnu provjeru o čemu se radi istraživački novinarski tim snimak je pokazao bivšem pripadniku hrvatske policije, sada stručnjaku za nacionalnu bezbjednost.

"Obzirom da nema oznake, ali vidimo da ima neku svojevrsnu odjeću i da ima službeno naoružanje, palicu tonfu, što u Hrvatskoj zapravo duže policijski službenici koji rade u Interventnim jedinicama policije. Po opremi bi to mogao biti pripadnik Interventne policije obzirom na tonfu i na dijelove odore koji su na neki način prepoznatljivi, tako da bi se to s te strane to moglo u tom smjeru možda locirati. Granična policija, koliko znam nisu zaduženi sa tonfama, granični policajci, a ni temeljni policajci", kazao je Željko Cvrtila, bivši savjetnik za beubjednost u MUP-u Hrvatske.

Na pitanje da li je moguće da se radi o civilnoj grupi ljudi koja je nabavila opremu koju koristi Interventna policija, Cvrtila je odgovorio da to jednostavno nije vjerovatno iz dva razloga.

"Jedan je da ne vidim motiv da bi neko ušao u to područje i protjerivao te ljude i bavio se uopšte migrantima, a drugi je da je to pod visokim stepenom nadzora policije, znači u tehničkom i u fizičkom smislu i teško je vjerovati da bi neka druga grupa egzistirala pored policije na tom području", kazao je Cvrtila.

Snimak je pogledao i bivši ministar policije Ranko Ostojić koji kaže da bi interes policije morao biti da se ovakav snimak temeljno istraži kao i svi dosadašnji navodi o ilegalnim i nasilnim pushbackovima na hrvatskim granicama.

"Upravo te sumnje, a to znači da neko ima HS, dio uniforme koja pripada interventnoj policiji i tonfu koja pripada interventnoj policiji, sve to skupa možete imati i privatno, prema tome interes hrvatske policije bi trebao biti da skine takve sumnje sa sebe, pogotovo ako je takva situacija da se tu radi o nekome ko to radi samostalno. Koja to policija može dozvoliti da neko uzima zakon u svoje ruke i da se sam obračunava s ilegalnim prelaskom granice?! Mene interesuju zvanični izvještaji, a mi zvanične izvještaje danas nemamo", kazao je Ostojić.

Uvećani snimak koji je pušten u "Potrazi" prikazuje kako na hrvatskoj strani granice iz jednog kombija izlazi šest osoba od kojih barem jedna navlači takozvanu fanomku, dok iz drugog s policijskim oznakama izlazi 15 migranata koje osobe u tamnim uniformama zatim ispraćaju u šumu prema bh. granici. Ovo su njihove izjave nakon što su vraćeni.

"Hodali smo 3-4 dana, policija nas je ulovila. Kako su vas tukli, s čim? Palicama. Dovezli su nas kombijem, uzeli nam telefone, baterije, stvari, i onda su nas strpali u kombi i deportovali iz Hrvatske. Jeste li tražili azil? Neki od nas jesu. Pitali su ima li maloljetnika. Rekli smo da smo maloljetnici, ali ga je svejedno tukao".

Iako je snimak lično pogledao i Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granice, nije htio dati komentar za "Potragu".

"Sve ovo radimo ne prejudicirajući, dakle, u ovom trenutku radi li se o policijskim službenicima hrvatske policije i ne prejudicirajući bilo čiju moguću odgovornost. Ukoliko, nakon što se provede cjelokupni postupak i utvrde sve relevantne činjenice, se utvrdi da se radi o policijskim službenicima mi ćemo, naravno, kao i do sada, u skladu s našim propisima, provesti adekvatne postupke utvrđivanja moguće odgovornosti za policijske službenike", kazala je Marina Mandić iz policije.

VIDEO