32418DA0-66C8-483F-BDE8-AF03BC17C82F.jpeg
Milenko Tomić trener boksa iz Bijeljine, optužen je za seksualno zlostavljanje 14-godišnje djevojčice. Vijest je to koja je šokirala grad. Još je šokantnije da neko ko je optužen za ovo krivično djelo nije u pritvoru. A Tomić nije. Izrečena mu je mjera bezbjednosti kućnog pritvora, po sili zakona, jer sud ni nakon dvije godine od potvrđivanja optužnice nije završio postupak ni donio prvostepenu presudu. A pritvor ne može trajati duže.


Do toga je došlo zbog odugovlačenja sa sudskim postupkom. I sada se svako zakazano ročište odgađa. Advokati odbrane mijenjaju se kao na traci. A djevojčica i njena porodica ne prestaju da žive u agoniji. Sve je počelo oktobra 2021. saznalo se šta je Tomić radio maloljetnoj djevojčici. Jezive poruke koje joj je slao, vidjeli su i roditelji. Bilo ih je na stotine. A onda su saznali i zastrašujuće detalje.

"Za ovaj slučaj zna cijela Bijeljina. Svi znaju ko je moje dijete. Ona je ovdje kompromitovana. Jako je teško živjeti sa tim. Mi ćemo nju i dalje nastaviti voditi kod psihologa kako bi se ona nastavila boriti i mogla lakše živjeti sa tim, ali mi ovo moramo uraditi zato što je to radio jedan predator, jedan manijak kome moje dijete nije bilo prvo, a ja se nadam da je posljednje koje zlostavlja u životu. Prvi incident se desio na takmičenju u Istočnom Sarajevu kad su bili, on je svugdje bio glavni organizator i on je nju poveo hajde da odnesemo neke pare sudijama. I ona je sjela na suvozačevo mjesto i kada je sjela i kada su došli pred hotela rekao joj da mu doda pare iz kasete i kada se ona nagela on je poljubio je u usta. Znači to je bilo prvi put", priča za ATV otac žrtve.

Takmičenje se pretvorilo u pakao

Tu se nije zaustavio. Prava agonija je tek počela. Sve je kulminiralo na jednom od takmičenja. Umjesto u lijepo sjećanje takmičenje se pretvorilo u noćnu moru. Trener iz pakla dobro je osmislio svoj plan. Navodio je djecu da piju da bi lakše sproveo svoje bolesne namjere. O svemu što se desilo ocu djevojčice teško je da govori. Bijes i tuga i danas preovladaju kada govori svemu što je saznao da je Tomić uradio.

"Sljedeći put je bilo pred odlazak u Sokolac kada je pljesnuo po zadnjici u njegovoj kancelariji, ali je najstrašnije bilo to takmičenje na Sokocu kada je on poveo njih troje maloljetnika i jednu punoljetnu curu dan prije svih takmičara, zakupio je bazen samo za njih, on je njima donosio alkohol cijelo veče, pili su đus votke nekoliko tura, tu su se djeca sve već uveliko ponapijala, to je bilo doba poslije korone još nije imalo gdje da se kupi to sve da restorani rade do kasno, onda su oni otišli u sobu, u sobi su spavali moja kćerka i još dvoje djece koje su bili sa njima, da bi on, i to piše u porukama, 'hoćete li još da odem da kupim vodke na pumpi', to ima u porukama, gdje je on otišao, donio im i oni su još pili tu je o moja kćerka bila, napio je. Izbacio je ostalu djecu i ostao sam u sobi sa mojom kćerkom, i iz poruka se tačno vidi kada joj je pisao šta je radio, jer ova djevojka se vraćala u sobu jer se plašila što je ova ostala sama sa njim, kada je ona otvarala vrata on joj je samo rekao gubi se, nemoj da snimaš slomiću i tebe i telefon, a u porukama je rekao kako je on uvijek čuo kada oni dolaze do vrata i odmicao se do zida i ostavim te, pisao joj je kako se divno ljubiš, kako su ti divne grudi....ja moram sve to da kažem, nije mi lako jer to je manijak, ali eto kako su ti lijepe grudi, kako si se uvijala dok sam tu uvlačio prste, kako si uska ali nisi nevina", prepričava traumatične trenutke otac žrtve.

Čim su saznali za horor koji se desio njihovoj kćerki, sve su prijavili. Nije to bilo ni malo lako. Posebno imajući u vidu sredinu u kojoj žive i upiranja prstom u žrtvu. Mnogi su skloni predrasudama. Mnogi krive žrtvu. Put do pravde nije ni malo lagan, kaže majka djevojčice za Dosije. Pojedinci su krivili i nju za sve što se desilo. Iako je jasno ko je krivac u priči između maloljetnog djeteta i zrelog muškarca,

"Nije bilo ni malo lako. Prvo znate mislite to se dešava nekom drugom, tamo, pa to su neka djeca o kojima roditelji ne vode računa i mi imamo jako puno predrasuda kao društvo. Kada se nama to desilo i jedan portal je objavio, jedna moja prijateljica sa kojom pijem kafu napisala je komentar ispod 'A gdje je bila majka?', ja sam je pozvala i rekla Ja sam ta majka, gdje je ona ostala zgranuta, kao pa nisam mogla da vjerujem jer uvije idemo od nekih predrasuda u globalu, mi od žrtava imamo običaj da pravimo negativce, a od zlikovaca superheroje. To je ono što je mene natjeralo da se uhvatim u koštac sa ovim i rekla sam stop žrtva više neće biti stigmatizovana, i da se žrtva stidi, da se kaje i bude osuđena. Svaki zlikovac treba da snosi kaznu za svoje djelo. S obzirom da sam prosvjetni radni po nekom kodeksu i etici ja sam bila dužna da ovo prijavim da se bilo kom mom učeniku ovo desilo i ja bih to uradila. Bilo kom mom učeniku da se ovo desilo ja bih isto uradila kao što sada ovo radim za svoje dijete. Da li bih roditelju savjetovala da se upusti u to? Vjerovatno bih rekla da se psihički, fizički i mentalno spremi za pakao kroz koji će proći porodica", priča nam majka žrtve.

Pravda se i dalje ne čini dostižna. Umjesto da je krivac iza brave suđenje se pretvorilo u cirkus. Roditelji su ogorčeni zbog svega čemu svjedoče u sudu.Osumnjičeni je na slobodi, advokate mijenja kako mu padne na pamet, zbog svega toga roditelji gube nadu. Za to vrijeme njihova kćerka sa svakim novim ročištem doživljava novu traumu.

"Imamo zakone i sudove, sve imamo ali prosto imaju i advokati koji vrlo dobro znaju ti koji brane te predatore, koji znaju kako da zloupotrijebe zakon. Za dvije godine u sudnici sam prisustvovala manipulacijama advokata odbrane i vi vidite šta se dešava i sudija ali vama su ruke vezane. On ima prava kao i svi drugi ljudi. On ima prava da mijenja šest advokata što je nonsens. Razumijem da neko može da promijeni jednog ili dva advokata, razbolio se advokat...ali da se mijenja svako ročište novi advokat, to je čista zloupotreba procesnih prava i tome se mora stati na put. Druga stvar kada su u pitanju maloljetna lica hitnost postupka mora biti sprovedena. Ne može da se žrtva od 8. do 2. srednje muči, ponovo prolazi kroz taj proces zlostavljanja, ne može da pusti da krene novim tokom života, taman se malo psihički digne onda ponovo suđenje i tako ponovo dvije i po godine, tri u krug", kaže za ATV majka žrtve.

Nakon tri godine prestupnik na slobodi

O svemu što se desili 14-godišnjakinji tužilaštvo je zaprimilo prijavu 3.11.2021. godine. Istraga je trajala tri mjeseca. Advokat porodice kaže da je sa strane Tužilaštva preduzeto sve, ali i dalje je nejasno zbog čega Sud nije prepoznao ovaj predmet kao prioritetan i zbog čega skoro tri godine poslije imamo prestupnika na slobodi?

"Ja prvo moram da kažem da sam ja u jednu ruku ponosna na roditelje koji su nakon što su saznali šta se desilo nisu uzeli pravdu u svoje ruke nego su se obratili advokatu. Od samog početka mi smo sa postupajućom tužiteljicom imali dosta dobru saradnju, sve se učinilo da se žrtva zaštiti, ali kako je vrijeme prolazilo, ljetos čini mi se, vidjelo se da se ide i čini sve za odugovlačenje postupka, zbog čega to sud nije na vrijeme prepoznao ja ne mogu da se izjašnjavam. Počev od jednog neobičnog vještačenja koje ja zaista u svojoj karijeri do sada nisam srela, na koje se čekalo tri mjeseca, pa je uslijedila navodna povreda optuženog i onda su uslijedile vrlo očigledne zloupotrebe u cilju odugovlačenja postupka, koje su se odnosile na brojne zahtjeve izuzeća tako da sud nije uspio da okonča glavni pretres u roku od dvije godine od potvrđivanja optužnice i trenutno je optuženi na slobodi. Ja moram da naglasim da je efikasnost postupka jedno od načela i ono je uspostavljeno prvenstveno za optužene i naravno za oštećene jer u interesu svih je bilo da se taj postupak davno okonča, jer kada je već bilo jasno da će trajati ovako dugo onda se pribjeglo raznim načinima da se to odugovlači do isteka maksimalnog roka trajanja pritvora", kaže Tatjana Savić, advokat porodice.

Iz Tužilaštva kažu sve što je do njih urađeno je. Izveli su svoje dokaze. Na one od odbrane imali su prigovore. Smatrali su da se pomoću njih svjesno proces odugovlači. Odugovlačenja ima i sada.

"Tužilaštvo je sprovelo sve svoje dokaze na glavnom pretresu, zatim prigovaralo izvođenju pojedinih dokaza odbrane smatrajući ih nepotrebnim i da vode bespotrebnom odugovlačenju postupka, ali je Vijeće iste usvojilo. Glavni pretres je počeo u februaru 2022.godine i još uvijek traje, dakle i na posljednjem pretresu optuženi je angažovao i novog branioca, te je pretres ponovo odložen.Tužilaštvo je ovdje stranka u postupku i preduzelo je sve što je u skladu sa Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i načelom efikasnosti suđenja što je u interesu i djeteta i samog optuženog", kaže Dušica Radovanović Grubač, portparol OJT Bijeljina.

Promijenio šest advokata

Za vrijeme trajanja procesa optuženi je promijenio 6 advokata, manipulisao zajedno sa odbranom sve što je moglo da posluži odugovlačenju postupka, kako bi 1. februara iz izašao na slobodu. Sada je u kućnom pritvoru. I ostale su mu mjere zabrane poput napuštanja adrese stanovanja, oduzete su mu i putne isprave.

Milenko Tomić je u kućnom pritvoru, na posljednjem ročištu je angažovao novog, šestog po redu advokata. Roditelji kažu da vjeruju u pravdu. Iako se ponekada čini da je borba uzaludna, borba za njihovo dijete i pomisao da je ovo primjer koji će vidjeti neki drugi roditelj ili žrtva i smoći snage da se odupre zlostavljačima i da progovori, daje satisfakciju za dalju borbu kažu. Novo ročište je 16. marta. Nadaju se da će pravda ugledati svjetlo dana.

Ostatak priče o slučaju koji je potresao Bijeljinu pogledajte u prilogu: