Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je predstavljen međunarodni “ERASMUS+” projekat Kalcea, na kojem su prisustvovali i partneri iz Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da u ovom projektu učestvuju istraživači iz 11 akademskih institucija, od kojih tri dolaze iz zemelja EU i regiona, prenosi katera.news.

– Saradnja između visokoškolskih institucija i privrednog sektora postoji, a ovaj projekat to i dokazuje. Naš fakultet je postao značajna naučna institucija u Republici Srpskoj i BiH i zato smo uvršteni u značajne evropske projekte – istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, projekat Kalcea finansira se iz evropskih fondova, a budžet ovog projekta iznosi oko 900.000 evra.

– Od dijela tih sredstava smo nabavili jako značajnu opremu za laboratoriju u kojoj ćemo testirati nove tehnologije. Takođe, obezbijedili smo opremu i za jednu računarsku salu u kojoj će studenti usavršavati svoje znanje – rekao je Popović.

Kako je naveo, nauka ruši sve granice i predrasude, a saradnja na naučnom nivou važna je za razvoj društva i obrazovanja.

Koordinator projekta Afrodita Ktena, iz Nacionalnog i Kapodistrijskog Univerziteta u Atini, pojasnila je da je Kalcea “ERASMUS+” projekat izgradnje kapaciteta koji je namijenjen za jačanje kapaciteta u oblasti obrazovanja, kao i obuke profesionalaca.

– Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je obuka profesionalaca koji će biti spremni da učestvuju u procesima energetske tranzicije, odnosno niskokarbonskoj ekonomiji – istakla je Ktena.

Ktena je dodala da je glavni cilj projekta izgradnja centara inovacija i znanja u kojima će se koristiti najnovija tehnologija iz oblasti niskokarbonske ekonomije, kao i međunarodna saradnja Univerziteta u Atini i ostalih univerziteta u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu.

– Ovo je drugi projekat na kojem sarađujemo sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i Elektrotehničkim fakultetom, te se nadam da će ih biti još u budućnosti – zaključila je Ktena.

Rektor Univerziteta u Prišini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić, izjavio je da je ovaj univerzitet partner na ovom projektu, te da saradnja univerziteta daje dobre rezultate.

– Ovaj projekat nema svrhu promjene nastavnog plana i programa, kao što imaju neki drugi projekti. On je usmjeren na praktičnu implementaciju onoga što studenti nauče na fakultetima u saradnji sa istraživačkim institucijama kao i sa privredom. Želimo da školujemo ljude koji neće biti nezaposleni – rekao je Arsić.

Prema riječima Srđana Laleta, prodekana za nastanu na Elektrotehničkom fakultetu, ključne riječi koje opisuju ovaj projekat su „trougao znanja“.

– Govorimo o povezivanju akademskih zajednica i istraživačkih centara i kompanija. Cilj je da diplomirani inžnjenjeri pronađu posao u struci i prilagode se trendovima i izazovima koji ih očekuju u poslu. Jedan od tih trendova je svakako zelena energija, odnosno novi izvori energije – rekao je Lale.

Lale ističe da je u Republici Srpskoj i BiH zastupljena energetska tranzicija, i kao imperativ se nameće prelazak sa klasičnog načina proizvodnje električne energije na obnovljive izvore.

– Pokušaćemo da obrazujemo inženjere, studente master i doktorskih studija, koji će steći znanje i vještine, koje će im pomoći prilikom projketovanja, konstrukcije i instalacije foto-naponskih i drugih sistema – rekao je Lale.