Ja govorim o tom periodu i tu nema Crnogoraca. U Dušanovom Zakoniku iz 1349-1354. godine gdje se pominju da na ovoj teritoriji žive Srbi, Grci i Arbanasi.

Lekovic-u-emisiji-Ziva-istina-640x480.jpg

Istoričar Žarko Leković sa Istorijskog instituta UCG kazao je da do pojave Stefana Nemanje, Srbi imaju svoju hrišćansku organizaciju, i da u tom periodu nije bilo Crnogoraca.

On je gostujući u emosiju „Živa istina“ kazao da su to podaci koji se nalaze u literaturi, te da svoje tvrde bazira isključivo na istorijskim činjenicama.

„I Srbi i Hrvati su najvećim dijelom primali hrišćanstvo 789. godine. Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju svoju hrišćansku organizaciju ali ima i veliki broj mnogobožaca a ima i veliki broj bogumila. Srbi iz tog bogomoštva, danas interesantno da samo Srbi slave slavu, imali su svoga zaštitnika“, rekao je Leković.

Mobilni telefon
Na tu konstataciju nadovezao se voditelj emisije Darko Šuković koji je kazao da su tada slavu slavili i Crnogorci, na šta je reagovao istoričar koji je kazao da u tom peridu nije bilo Crnogoraca.

„Ja govorim o tom periodu i tu nema Crnogoraca. U Dušanovom Zakoniku iz 1349-1354. godine gdje se pominju da na ovoj teritoriji žive Srbi, Grci i Arbanasi. Arbanasa imate, Crnogorca nemate“, pojasnio je Leković.

Povod za gostovanje istoričara Lekovića bio je jubilej 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.