brod-crna gora-droga.jpg

Najmanje četvorica od pet crnogorskih pomoraca sa kontejnerskog broda “MSC Gayane”, koji su prije godinu uhapšeni u SAD u najvećoj zapljeni švercovanih narkotika u istoriji te države, specijalno su regrutovani za taj konkretan kriminalni zadatak u Crnoj Gori prije njihovog ukrcaja na brod italijansko-švajcarske kompanije Mediterranean Shipping (MSC).

Crnogorski pomorci navodno su bili glavni u koordinisanju izvođenja tog posla sa za sada neimenovanim saradnicima van broda, a sve sa namjerom da se u luke SAD i Evrope prošvercuje skoro 20 tona kokaina visoke čistoće.

Proizilazi to iz dokumenata objavljenih nakon što je jedan od uhapšenih Crnogoraca sa tog broda – dvadesetsedmogodišnji Kotoranin Vladimir Penda, pred američkim sudom u ponedjeljak proznao krivicu za kriminalno udruživanje sa ciljem prodaje narkotika.

Za to krivično djelo Pendi u SAD prijeti minimalna kazna zatvora od 10 godina, odnosno doživotni zatvor u najgorem slučaju.

Sa dijela dokumenata iz Pendinog priznanja krivice pred američkim pravosuđem skinuta je oznaka tajnosti, a dio dokumentacije iz istrage, koju su vodili agenti federalne Agencije za borbu protiv narkotika DEA i Agencije za domovinsku sigurnost (Department of Homeland Security) SAD-a, procurio u javnost.

Američki mediji koji su prenijeli sadržaj tih papira pišu o gotovo filmskim aspektima tog sada već istorijskog događaja kada je borba protiv šverca narkotika na teritoriji SAD u pitanju, nazivajući čitav slučaj broda “MSC Gayane” svojevrsnom pomorskom verzijom čuvenog Al Paćinovog filmskog hita o južnoameričkim švercerima droge “Lice sa ožiljkom”.

Agenti DEA, Agencije za domovinsku sigurnost, Obalske straže SAD, lokalne i federalne policije upali su 17. juna prošle godine na megakontejnerski brod, neposredno nakon što je uplovio u luku Filadelfija na istočnoj obali SAD. Sakrivena u kontejnerima što su se nalazili u štivama velikog broda, policija i agenti DEA su pronašli 15.582 pakovanja kokaina ukupne težine 19,76 tona i procijenjene ukupne vrijednosti u uličnoj prodaji u SAD većoj od 1,3 milijarde dolara.

U toj najvećoj ikad u istoriji SAD zapljeni narkotika, američka policija i istražioci uhapsili su sedam od nešto više od 20 članova posade – Crnogorce Vladimira Pendu, Boška Markovića, Aleksandra Kavaju, Nenada Ilića i Ivana Đuraševića i državljane Samoe Fonvafea Tiasagu i Lauli Pulua.

Prema pisanju portala Freightwaves.com, koji se poziva na objavljene i dokumente iz istrage koji su procurjeli u javnost, proizilazi da je trećina ukupne posade broda bila lično uključena u operaciju.

“Četvorica od njih su navodno za ovaj švercerski posao namjenski regrutovani još u Crnoj Gori, prije nego što su se ukrcali na brod čao članovi posade. Iz dokumenata sa Pendinog priznanja krivice proizilazi i da su crnogorski članovi posade broda obavljali koordinaciju sa ostalim učesnicima u švercerskom lancu van broda, koristeći kriptovane mobilne telefone za komunikaciju. Pema navodima optužnice protiv drugog učenika tog kriminalnog događaja Nenada Ilića, a koja datira iz septembra 2019. godine, ovi koji su bili uključeni u zavjeru za šverc droge nastojali su da u to uključe i druge članove posade broda koristeći se i raznim metodama za zastrašivanje i prijetnjama”, piše američki portal.