U okviru istrage o ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnici MUP Kantona Sarajevo su priveli trojicu Srba, brutalno ih pretukli i mučili. Milošu O., Stefanu S. i Srđanu S. su, u cilju “prikupljanja dokaza”, kliještima gnjiječili testise, silovali ih kišobranima, puštali “ezan za dženazu” (poziv na molitvu u islamu) i tjerali ih da klanjaju!

To se navodi u krivičnoj prijavi koju je njihov advokat Bojan Veselinović podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Njegovi klijenti, kako se navodi u prijavi, na dan ubistva policajaca 26. oktobra dobrovoljno su se predali po pozivu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Potom su sprovedeni u MUP KS gdje su ih brutalno mučili maskirani policajci.

– Čim su uvedeni u prostorije MUP KS udarani su pesnicama, nogama i palicama po glavi, leđima, stomaku, što je rezultiralo lomovima, krvarenjem iz usta i nosa i nebrojenim podlivima – navodi Veselinović.

Potom su odvedeni u posebne sobe gdje je “prikupljanje dokaza” nastavljeno tako što su im skinute pantalone i donji veš, pa su im nepoznate osobe kliještima gnjiječile testise. Kliještima su im stiskane uši i udarani su po glavi.


– Natjerani su da se nagnu i drvenim palicama su udarani po zadnjici. Prijećeno im je likvidacijom i odsijecanjem udova, udarani su pištoljima po glavi, nožem su im zarezivane uši i ubadani su nesterilisanim iglama. Biber sprej im je prskan u oči i usta. Konstantno su bili vrijeđani na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Prisiljivani su da klanjaju i puštan im je ezan za dženazu – piše u prijavi, dodajući da su mučeni i elektrošokerom sve do jutra kada su pušteni na slobodu.

U medijima se pojavila informacija da je zbog policijske torture predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković donio naredbu kojom je zabranio Sudskoj policiji FBiH da od MUP KS preuzima uhapšene iz istrage o ubistvu policajaca bez medicinske dokumentacije. Ipak, on je to demantovao.

– Nikada nisam izdao takvu ili sličnu naredbu – tvrdi Novković.

Oštećeni su u svojim izjavama naveli da su ih maskirani policajci silovali vrhovima kišobrana, te da su im psovali četničku majku. Dok su ih udarali po genitalijama govorili su im: “Nećete više imati djece, je***o li vam majku četničku!”.

Veselinović tvrdi da njemu nije bilo dozvoljeno da vidi klijente, iako je želio da obavijesti policijske rukovodioce da oni imaju alibi za vrijeme kada su dvojica policajaca ubijena.


– Udaljen sam uz obećanje da im ništa neće faliti i da im niko neće uzimati izjave, iako je to pokušano tako što su službena lica sama od sebe uzela izjave – rekao je Veselinović.

Trifković ostaje iza rešetaka

U medijima se spekuliše da je za premlaćivanje i zlostavljanje znalo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje vodi istragu u ubistvu policajaca, ali da ni na koji način nisu reagovali. Sumnja se i da ovo nije bio usamljeni slučaj te da su pretučene i druge osobe koje su privođene u istoj istrazi. To je, za “Novosti”, potvrdila i Tatjana Savić, advokatica Srećka Trifkovića koji je pritvoren u okviru ove istrage.

– Moj klijent jeste bio žrtva premlaćivanja od strane pripadnika MUP KS. Čim je predat Sudskoj policiji FBiH tražili smo da ga odvedu u bolnicu na pregled. Račun od pregleda dostavljen je porodici iz bolnice “Dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu, ali medicinsku dokumentaciju još nisam dobila – rekla je Savićeva.

Ona kaže da se okom moglo vidjeti da Trifković ima veliku čvorugu na glavi, a žalio se da su ga pripadnici MUP KS tukli letvom dok je sjedio vezan lisicima.

– Čim dobijemo medicinsku dokumentaciju protiv pripadnika MUP KS podnijećemo krivičnu prijavu za iznuđivanje iskaza, te nanošenja tjelesnih povreda – istakla je Savićeva.

Belma Balijagić Džuho, branilac Slavena Dakića koji je takođe pritvoren, bez saglasnosti klijenta nije mogla da komentariše navode o policijskoj torturi.

Tužilaštvo bez komentara

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić nije odgovarala na pozive “Novosti”. Portparol tužilaštva Azra Bavčić sa prijavom protiv policajaca nije bila upoznata pa je zatražila da joj se pošalje pismeni upit, obećavši da će odgovore poslati u ponedjeljak.


Izvor: Srpskainfo