Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Prema posljednjoj anketi mađarske Fondacije Sazadveg, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik ima značajnu prednost u kampanji uoči opštih izbora koji će biti održani u nedjelju, piše mađarski list Hungarian Conservative.

Ovaj list navodi da je na pitanje "kog bi kandidata izabrali da su izbori danas", 44,1 odsto anketiranih reklo da bi glasalo za Milorada Dodika, dok bi njegova protivkandidatkinja Jelena Trivić dobila 32,1 odsto glasova. Nasuprot tome, dodaje se, Radislav Jovičić bi imao samo 4,1 odsto.

List navodi da je zanimljivo to da bi birači Dodiku dali još veću podršku da mogu birati samo između njega i Trivićeve. Prema istraživanju, Dodik bi dobio 46,1 odsto, a Trivić samo 35,2 odsto.

Kada je riječ o izborima za Parlament, istraživanje je pokazalo da bi pomenute preferencije mogle da se projektuju i na stranačku konkurenciju - SNSD bi dobio dobio 41,4 odsto, a PDP 16,5 odsto.

Mađarski list piše da snažna podrška Dodiku nije iznenađujuća u svjetlu reultata istraživanja koji pokazuju da birači smatraju da su njegova nacionalna opredijeljenost, sposobnost i iskustvo, kao i njegove odlične liderske vještine i harizma, njegove glavne prednosti. List dodaje da je istraživanje pokazalo da birači, s druge strane, Trivićevoj pripisuju, kako se navodi, nesposobnost i aroganciju.

Istraživanje Fondacije Sazadveg pokazalo je da je 78 odsto anketiranih reklo da će vjerovatno izaći na predstojeće izbore, dok je 9,7 odsto ispitanika reklo da vjerovatno neće glasati.