"Pedeset nijansi sive" (foto: allhdwallpapers.com) -
Kompanija "OnBuy.com" sprovela je istraživanje kako bi saznala koje su to najgore filmske adaptacije po mišljenju publike.

Prilikom istraživanja odabrali su najprodavanije knjige proteklih godina koje su pretvorene u film, a zatim analizirali broj ocjena i prosječnu ocjenu koju film i knjiga imaju na najrelevantnijim stranicama za ocjenjivanje knjiga i filmova Goodreads i IMDb.

Ova analiza je pokazala da je po mišljenju publike trilogija "Pedeset nijansi sive" najgora filmska adaptacija, a slijede ih "Igre gladi: Šojka rugalica", posljednji dio filma "Hari Poter" i "Da Vinčijev kod".

Izračunavanje je sprovedeno na način da je razlika između ocjene knjige i ocjene filma na navedenim stranicama pretvorena u postotke, te što je veća razlika između ocjena knjige i filma, to je filmska adaptacija lošija.

Borba između knjige i filma je debata u kojoj knjiga većinom prevlada. Filmske adaptacije kultnih romana uvijek su kontroverzne i suočene s velikim očekivanjima generacija i generacija čitatalaca koji su s nekom knjigom odrasli i koje su ih oblikovale. Samim tim film može preplaviti lavina negativnih recenzija, ali ako je snimljen dobro - onda gotovo automatski postaje filmski klasik. Međutim, češća je situacija da ne doraste svom papirnatom originalu.

Voljeli trilogiju ili ne, po mišljenju publike filmovi "Pedeset nijansi sive" su najgore filmske adaptacije. Prvi film iz 2015. godine s Dakotom Džonson i Džejmijem Dornanom u glavnim ulogama postao ogroman komercijalan uspjeh, ali pokupio je većinom loše recenzije kritičara, a u konačnici i publike. Knjige su jednako kontroverzne, ali ipak za one koji vole erotske romane solidne, međutim filmska adaptacija nije dorasla knjizi.

Suzana Kolins prošle je godine objavila novu knjigu u serijalu "Igre gladi", koji je bio glavna opsesija u zajednici book blogera. Uzbuđenja nije nedostajalo ni prilikom izlaska prethodnih filmova, ali ono je splasnulo zbog drugog nastavka "Šojka rugalica" te je drugi film na listi najslabijih filmskih adaptacija.

Publiku je razočarala i filmska verzija knjige "Djevojka u vozu" Paule Hokins, koja je postala internacionalni bestseller te se uvrstila u rang neizvjesnosti koju je donijela knjiga "Nestala". Međutim, film s Emili Blant nije postigao isti efekt sudeći po ocjenama, ali je ipak Blantovoj donio nominaciju za nagradu SAG i prestižnu BAFTA. Treće mjesto ovaj film dijeli s posljednjim filmom o Hariju Poteru "Darovi smrti" iz 2011. godine, oko kojeg su se i tad lomila koplja. No, kao što je vrlo često s finalnim nastavcima filma ili serije - teško je nadmašiti knjigu u kojoj su baš svi likovi i pokriveni i zaokruženi.

Sljedeći na listi ovog istraživanja je film "Da Vinčijev kod" iz 2007. godine, koji je bio nominovan za "Zlatni globus". Ovaj film je pokupio nominacije za ukupno 16 filmskih nagrada, a nominovan je i za "Grammy". Film je adaptacija istoimenog hit romana Dena Brauna, koji je uzrokovao razne, skoro pa redom negativne, reakcije Katoličke crkve. Međutim, prilikom poređenja ocjena, publika i dalje misli da je radnja značajno slabije prikazana u filmu s Tomom Henksom u glavnoj ulozi.

Najbolja filmska adaptacija knjige je, po mišljenju publike, "Nestala". Film je napravio malu revoluciju te 2014. godine i u režiji Davida Finčera zaradio brojne pozitivne reakcije. Film je nastao po bestselleru Gilian Flin, a glavnu je ulogu, uz Bena Afleka, izvrsno odglumila Rosamund Pajk, koja u to vrijeme nije bila nova glumica na radaru, ali oduševila je i publiku i kritiku. Bila je nominovana za najbolju glumicu za "Oscara" i za "Zlatni globus"!