Italijanska maslina u maslinjaku manastira Tvrdoš

Masline 5.jpg (275 KB)

Prije više od 15 godina monasi manastira „Tvrdoš“ obnovili su svoje maslinjake, kada je vladika Atanasije prve sadnice donio iz Grčke.

Danas, kako kaže sabrat manastira „Tvrdoš“ Jeromonah Porfirije, nastavljaju sadnju italijanske sorte maslina.

„Još jednu parcelu smo prilagodili za maslinjak i na njoj ćemo posaditi sorte lećino, pendolino, levantinka. Parcela je površine 10.000 metara kvadratnih, planiramo da posadimo 300 stabala masline, a na drugom dijelu parcele, koji je kamenit, posadićemo smokve i nar“, rekao je Jeromonah Porfirije.

Masline.jpg (256 KB)

Dodaje da svake godine obnavljaju maslinjak, koji sada broji oko 1.200 stabala masline.

„Teritorija Trebinja je jedina pogodna za uzgoj masline, jer ona ne može uspjeti na nadmorskoj visini preko 600 metara i ne trpi da preko 24 časa bude na temperaturi ispod miunus dva stepena. Manastir ima par stabala koja su stara preko 250 godina, a jedno je staro preko 330 godina i njega je vladika Atanasije dobio iz Bara od mitropolita Amfilohija. U narednih par godina planiramo da zasadimo još 200 stabala masline i na tome ćemo da stanemo, a posvetićemo se podizanju uljare koju sada nemamo u Trebinju. Jedan dio maslina vozimo na preradu u zapadnu Hercegovinu ili u Župu dubrovačku, a drugi dio ostavljamo za jelo“, objasnio je Jeromonah Porfirije.

Jeromonah Porfirije je istakao da je maslina biblijsko drvo, simbolika liturgijskog i crkvenog života, plemenito drvo koje, kao i svako drvo, traži ljudsku pažnju i brigu.

Masline 4.jpg (284 KB)

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×