Granična policija - Foto: RTRS
Italijanska novinarka koja je pratila posjetu Hrvatskoj grupe italijanskih poslanika u Evropskom parlamentu učestvovala je u pokušaju organizovanja ilegalnog prelaska migranata preko granice Hrvatske iz pravca BiH, potvrđeno je iz Granične policije BiH.

Novinarku, koja je identifikovana kao Paola L, patrola Granične policije zatekla je u subotu, 30. januara, kod mjesta Bosanska Bojna, javila je Hina.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman rekao je da su policajci utvrdili da novinarka ima odobren boravak u BiH, te da je ona izjavila da je u kontaktu sa kolegama iz Italije koji upravo prate posjetu italijanskih evroparlamentaraca Hrvatskoj, odnosno graničnom području prema BiH.

- Novinarka je zatražila od pripadnika Granične policije BiH da propuste grupu ilegalnih migranata prema Hrvatskoj da bi evroparlamentarci mogli vidjeti kako hrvatska policija postupa prema njima - naveo je Hofman.

Granični policajci su takav zahtjev odlučno odbili, a novinarku su upozorili da i sama krši propise krećući se zaštićenim graničnim pojasom, te su joj naložili da se udalji.

Ona je to u tom trenutku poslušala, ali nešto kasnije tokom popodneva granični policajci su je ponovo zatekli na istom mjestu, a tada je sa njom bilo i 11 migranata iz Avganistana koji su ranije registrovani u BiH.

Policija ih je spriječila u pokušaju prelaska granice i vratila ih u prihvatni centar u Velikoj Kladuši, navodi Hina.

Hofman je pojasnio da je istraga o ovom slučaju u toku pa nije isključeno podnošenje krivične ili prekršajne prijave protiv italijanske novinarke.

Četvoro italijanskih evroparlamentaraca iz grupe socijalista i socijaldemokrata Pjetro Bartolo, Alesandra Moreti, Pjer Frančesko Majorino i Brando Benifei prošle sedmice došli su blizu granice Hrvatske i BiH s obrazloženjem da žele da provjere odnos hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju da pređu granicu između dvije zemlje.

Pritom ih je pratila grupa novinara iz Italije.

Hrvatski granični policajci spriječili su ih u pokušaju da granicu pređu na mjestu na kojem to nije dopušteno, a oni su zbog toga protestovali.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović sve je nazvao provokacijom, a predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković nekom vrstom političke predstave, dodajući kako nikome ne može biti dopušteno kršenje zakona.