Bivši premijer Albanije Sali Beriša pozvao je crnogorske zvaničnike da spriječe tenzije zbog obnavljanja pravoslavne crkve u Martinovićima kod Plava.

Sali Beriša (Foto:infosot.com) -

Beriša tvrdi da predstavnici Srpske pravoslavne crkve provociraju mještane i obnavljaju crkvu bez dozvole lokalne samouprave.


- Lično podržavam izgradnju vejrskih objekata, gdje god su oni potrebni, ali je neprihvatljivo koristiti ih za provociranje i dizanje nacionalnih tenzija. Zbog toga osuđujem ovu provokaciju i pozivam lokalne i državne vlasti u Crnoj Gori da intervenišu i spriječe nezakonito djelovanje ekstremističkih grupa koje izazivaju međunacionalne i vjerske tenzije - napisao je Beriša na Fejsbuku, odgovarajući na pitanje mještanina Martinovića.

Beriša je takođe kazao da se radovi na obnavljanju crkve moraju zaustaviti.


- Srpskocrnogorski ultranacionalisti dižu tenzije u Martinovićima jer grade vjerski objekat u selu u kome žive samo Albanci. Nemaju dozvolu lokalnih vlasti, niti potvrdu da je zemljište njihovo. Ono je oteto od jedne albanske familije - tvrdi Beriša.


Albanski mediji objavili su nedavno snimke mještana Martinovića kako negoduju u toku uskršnje službe koju je na mjestu nekadašnje bogomolje predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Na snimcima se vide i osobe koje obezbjeđuju prostor nekadašnje crkve, a za koje mještani tvrde da su policajci u civilu.


Obnovu srušene crkve Svetog Vasilija Ostroškog, Srpska pravoslavna crkva pokušava da sprovede u djelo već nekoliko godina, ali se tome protivi albansko stanovništvo u okolini Plava. Mještani su ranije tražili od političkih predstavnika da zahtijevaju zaustavljanje radova, navodeći da se radi o provokaciji jer se crkva obnavlja na nacionalizovanom zemljištu.


Izvor: RTRS