Služen moleban ispred Sava centra - Foto: Novosti.rs
Oko 7 časova iz Beograda je krenula auto-litija do granice sa Crnom Gorom, u znak podrške tamošnjim građanima koji protestuju protiv Zakona o vjeroispovijesti, a u koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvuje nekoliko stotina građana.

Učesnici auto - litije, opremljeni majicama na kojima piše "Ne damo svetinje", “Crna Gora - Srbija, jedna familija“, zastavama Srbije i ikonama, okupili su se ispred Sava centra, gdje je služen i moleban.

Predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore u Srbiji Željko Čurović rekao je da će se auto-litiji iz Beograda pridružiti auto-litije iz Novog Sada, Vrbasa i drugih gradova, te da će se svi u jednu litiju spojiti u Preljini kako bi zajednički preko Užica i Nove Varoši stigli u Prijepolje.

- Očekuje nas velika radost da se okupimo i pružimo podršku našoj braći u Crnoj Gori i da ne damo svetinje - rekao je Čurović za "Sputnjik".

On je naglasio da učesnici auto-litije nose samo nacionalna i vjerska obilježja i da nema stranačkih parola ni politikanstva.

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.

Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo "Ne damo svetinje" u kojoj je, prema riječima Čurovića, satkan i jezik i pismo i čojstvo i junaštvo i država.

U Crnoj Gori posljednjih sedmica građani auto-litijama izražavaju podršku SPC i negodovanje zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon što su im vlasti zbog pandemije virusa korona zabranile litije i okupljanje oko svetinja.