eparhija-korona.jpg (167 KB)

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske podsjećaju sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da je neophodno da se pridržavaju mjera zaštite od pandemije, propisanih od strane nadležnih institucija, kao i ranijih uputstva eparhije vezanih za bogosluženja, sahrane i proslave krsnih slava.

U uputstvu sveštenoslužiteljima i vjernicima navedeno je da na bogosluženja ne dolaze vjernici koji pripadaju zdravstveno rizičnim kategorijama ili imaju simptome, da se hramovi provjetravaju i gužve svedu na minimum, te da se tokom bogosluženja izbjegava svaki fizički kontakt, uključivujći i cjelivanje ikona i ruku sveštenika.

Na sahranama u parohijama na području Eparhije ZHiP obavezujuće je uputstvo da se prilikom izjavljivanja saučešća ne cjeliva kovčeg i ne rukuje sa rodbinom, da se svi propisani bogoslužbeni obredi i zajedničke molitve obavljaju napolju, te da se nakon sahrane ne organizuju posluženja i ručkovi.

Proslava krsnih slava u vrijeme epidemije, prema uputstvu eparhije, trebalo bi da se organizuje samo u krugu uže porodice, uz apel slavskim gostima da se uzdrže od odlazaka na proslavu.

„Molimo sve da se ponašaju odgovorno i u skladu sa propisima, kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje“, poručili su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.