E02E5E10-1F66-413E-A382-ED136411C126.jpeg
Vedra i nasmijana Šobin Jun, prije tri sedmice pristigla je iz daleke Južne Koreje u Banjaluku, da bi usavršila svoje obrazovanje.


Ova dvadesetdvogodišnjakinja željela je da proširi svoje znanje iz umjetnosti, grafičkog dizajna i animacije, te da upozna nove prijatelje i kulture. Za sada je i više nego oduševljena.

"Još uvijek se navikavam. Nešto je drugačije u odnosu na život i studiranje u Južnoj Koreji. Prvi čas grafičkih komunikacija je bio juče i prvi utisci su da je drugačije u odnosu na časove u Južnoj Koreji. Tamo se više insistira na urednosti i praćenju pravila, dok je ovdje dozvoljeno da to bude kreativnije, nadam se da ću se snaći, budući da se razlikuje sam princip rada“, rekla je Šobin Jun za ATV.

Ovo je prvi put da odlazi van granica svoje države. Kada je čula za razmjenu studenata, poželjela je da ona bude prva koja će doći u Republiku Srpsku. Odluka nije bila laka, ali je znatiželje bila veća od straha.

"Prvi je put da idem van granica svoje države. Ovo je oduvijek bio moj san. Čast mi je što mogu studirati ovdje. Bilo je mnogo izazova i poteškoća za mene. Ali mi se zaista sviđa ovdje i drago mi je što mogu ostati u Banjaluci“, rekla je ona.

Ono što joj se posebno sviđa u Banjaluci su kuće. Skoro pa svaka ima svoje dvorište što nije baš karakteristično za Južnu Koreju. Pored domaćinske atmosfere, osvojila ju je i domaća kuhinja.

"Zapravo u Kreji sam probala ćevape a ovdje sam probala baklavu i gulaš, zaista mi se sviđaju. Željela bih opet da ih jedem“, dodaje ona.

Srbi su srdačan narod, objašnjava Šobin. Tek što je stigla u Univerzitet i studentski dom, a već je sa prijateljima obišla nekoliko dešavanja. Posebno joj se dopao pristup i toplina studenata koji je uključuju u sva dešavanja koje grad nudi.

"Najveća razlika je u načinu komunikacije. U Koreji mnogo ljudi pokušavaju da steknu prijatelje, ali mirno i tiho, jer oni misle da je tako kulturnije. Ali ovdje mnogo prijatelja i ljudi, pričaju sa mnom kao ekstroverti. Jako sam iznenađena ali mi se to i mnogo sviđa“, dodala je Šobin Jun.

Kroz osmijeh dodaje, da njene kolege imaju mnogo pitanja o pop muzici, korejskim serijama i kinematografiji.

Mia Ivančević, stručni saradnik za pripremu projekta i promociju Akademije umjetnosti, ima samo riječi hvale za Šobin. Ona je prvi student iz Južne Koreje kog su ugostili na svom fakultetu.

Šobin ima priliku da ostane u Banjaluci jedan semestar ili jednu akademsku godinu. Jedno je sigurno, već je sada ostvarila mnogo dragih uspomena koje će sa sobom ponijeti u rodni Seul. A ko zna, možda se u budućnosti vrati u Republiku Srpsku i izgradi svoj život i karijeru.