berkovici.jpg (456 KB)

Opština Berkovići izdvojiće iz lokalnog budžeta u ovoj godini 100.000 KM za nastavak izgradnje kapele, a taj projekat se realizuje u saradnji sa Crkvenom opštinom koja je nosilac projekta, rekao je Srni zamjenik načelnika opštine Bojan Samardžić.

"Do sada su izgrađeni temelji za kapelu, u prošloj godini za te namjene smo obezbijedili 50.000 KM, dok je u ovoj godini planirano 100.000 KM, a od Vlade Vojvodine obezbijeđen je materijal u vrijednosti od oko 100.000 KM", rekao je Samardžić.

On je naveo da je u prošloj godini započeto uređenje komunalne infrastrukture u opštini Berkovići, što će biti nastavljeno u ovoj godini, te dodao da su u toku izmjene regulacionog plana poslovno-proizvodne zone "Viduša".

Prema njegovim riječima, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara odobreno je 10.000 KM za uređenje porte Sabornog hrama, a radovi treba da počnu narednih dana.

Samardžić je rekao da je za iz budžeta opštine za podršku poljoprivredi planirano 40.000 KM, a planiran je fond od 50.000 KM za podršku projektima po naseljenim mjestima u Berkovićima.

On je naveo da su planirana sredstva za izgradnju sistema za navodnjavanje, što je projekat vrijedan više od milion maraka koji će se realizovati u saradnji sa Svjetskom bankom uz učešće opštine od deset odsto, a trenutno se radi na projektovanju tog sistema.

"U okviru pronatalitetne politike, iz budžeta se izdvaja jednokratna naknada za sve porodilje od 1.000 KM, za sve studente se isplaćuju stipendije u iznosu od 150 KM, povećane su u odnosu na prošlu godinu sa 100 KM na 150 KM i primaju se 10 umjesto osam mjeseci. Opština dodjeljuje stipendije za srednjoškolce u iznosu od 150 KM", rekao je Samardžić.

On je naveo da su porodice sa troje i više djece oslobođene plaćanja usluga lokalnog vrtića.

Samardžić je dodao da Berkovići, uprkos ovim mjerama, imaju negativan prirodni priraštaj, ali i odlazak stanovništva iz ove opštine.

"To je problematika koja muči cijelu Republiku Srpsku i BiH, a najvidljivije je u manjim opštinama kao što su Berkovići. Sve mjere koje opština sprovodi nisu dovoljne da se to spriječi niti jedna lokalna zajednica samostalno može riješiti ove probleme. Potrebna je šira podrška i kreiranje određenih zakonskih rješenja", rekao je Samardžić.