Milan Knežević (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF, Milan Knežević, najavio je da će aktuelna parlamentarna većina danas ili sutra poslati predsjedniku države Milu Đukanoviću pismo sa 41 potpisom podrške Miodragu Lekiću za mandatara za sastav nove vlade.

Ako Đukanović ne pozove na konsultacije, ističe da Lekić i bez toga može biti izabran za mandatara. Knežević je u emisiji Link Radija Crne Gore rekao da očekuje da će cijeli proces biti završen do sredine januara naredne godine, a u slučaju da do toga ne dođe, poručuje da treba razmišljati o prijevremenim izborima.

- Parlamentarna većina od 41 poslanika najkasnije će sutra, a vjerovatno već danas uputiti pismo predsjedniku države sa 41 potpisom poslanika, sa jasnom intencijom da otpočne konsultacije za predlaganje mandatara Miodraga Lekića i da povedemo ozbiljan dijalog o izboru sudija Ustavnog suda, VDT-a prevazilaženju krize i da razmotrimo opciju o donošenju svih onih zakona za koje je potrebna većina od dvije trećine - naveo je Knežević.

Parlamentarna većina će već danas početi da sprovodi ono što joj Zakon o predsjedniku omogućava, kaže Knežević i dodaje da očekuju da Đukanović otpočne konsultacije za formiranje vlade koja bi trebalo da izvede Crnu Goru iz krize.

Prema njegovim riječima, nova vlada treba da bude otvorena za partije čiji je cilj EU i spremna da se uhvati u koštac sa ekonomsikim problemima, ali i sa korupcijom i kriminalom, kao i da pripremi zakonodavstvo za naredne izbore. Knežević kaže kako ostaju pri stavu da je Lekić kompromisno rješenje za mandatara.

- Ako Đukanović ne počne konsultacije, zakon nam omogućava da Lekić već u petak ili subotu počne konsultacije sa svim predstavnicima aktuelne parlamentarne većine - kazao je Knežević, prenosi portal RTCG.

Ističe da ne zna da li će nova vlada biti formirana, ali imajući u vidu ono što smo dogovarali u septembru, kaže, ne očekuje neka spektakularna iznenađenja i pretpostavlja da bi sve ipak moglo da bude završeno najkasnije do sredine januara.

Ako do 15. ili 20. januara nova vlada ne bude formirana trebalo bi, ističe, razmišljati o prijevremenim parlamentarnim izborima i skraćenju mandata Skupštini.