SAD: Protesti u više gradova (Foto:AP Photo / Marcio Jose Sanchez) -
Američki predsjednički izbori su završeni, a u toku je prebrojavanje glasova. U trci su republikanski kandidat, predsjednik SAD Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden.

Izbori su se pokazali neizvjesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija mogle bi da budu ključne u odluci ko će biti pobjednik izbora, ali i Nevada u kojoj će brojanje glasova biti nastavljeno danas u 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

8.25 - Protesti ispred izbornog centra u Feniksu

Masa pristalica aktuelnog predsjednika Donalda Trampa, od kojih su neki naoružani kratkim i dugim cijevima, okupilo se ispred izbornog centra u Feniksu u državi Arizona nakon glasina da glasovi za njega na izborima namjerno ignorisani. Uz povike "prekinite krađu" i "ubrojte moj glas", uglavnom maskirani demonstranti stajali su ispred centra u Feniksu.

Pojedini mediji javili su da je kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden pobijedio u Arizoni, ali Trampov štab tvrdi da još ništa nije gotovo.

7.50 - Bajden pokrenuo stranicu za prenos vlasti

Kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Džozef Bajden pokrenuo je internet stranicu za prenos vlasti.

7.40 - Hapšenja u Portlandu i Njujorku

Američka policija je u Portlandu u državi Oregon izvršila više desetina hapšenja, a zaplijenjena je pirotehnička oprema, maljevi i puška nakon što je guverner Kejt Braun aktivirala Nacionalnu gardu zbog nasilja pokrenutog neposredno nakon zatvaranja birališta.

07.30 - Minimalna prednost Trampa u Pensilvaniji i Džordžiji

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, za Trampa je glasalo 49,7 odsto birača, a za Bajdena 49,1 odsto, pokazuju istraživanja instituta "Edison", prenosi Rojters.

Prema istraživanju tog instituta, u Pensilvaniji, na osnovu 89 procenata prebrojenih glasova, Tramp vodi sa 50,7 odsto, prema 48,1 koliko ima Bajden.

-------------------------------------

Tramp je na Tviteru naveo da se naporno radi da nestane 500.000 glasova prednosti u Pensilvaniji, ali i drugim državama.

U međuvremenu, Bajden je pobijedio u Viskonsinu i na taj način osvojio još 10 elektorskih glasova u trci za predsjednika, javlja agencija AP.

Tramp je proglasio pobjedu u Pensilvaniji, iako je ostalo da se broji još oko tri miliona glasačkih listića, a Trampov izborni štab podnio tužbe u Mičigenu i Pensilvaniji za zaustavljanje brojanja glasova.