iznbori kutija.jpg
Treba nam radikalan zaokret u svijesti kako bismo izborne krađe prestali gledati kao nešto uobičajeno i kako bi funkcioneri i građani o tome prestali pričati kao o najnormalnijoj stvari.

Rekla je ovo za Srpskainfo politička analitičarka, Tanja Topić, komentarišući optužbe i tvrdnje mnogih političara da se pred izbore spremaju velike krađe i malverzacije.

– To nam ne smije biti pojava o kojoj će akteri i građani govoriti kao da je najnormalnija stvar. To ne smije biti javna tajna i ne smije biti nešto što svi znamo da se dešava – kaže Topićeva.

Dodaje da je osim svijesti, potrebno mijenjati način rada nadležnih institucija.

– Vrijeme je da počnu da rade svoj posao, jer je jasno da su kupovina i krađa krivična djela. Međutim, ja ne mogu da se sjetim da je za njh neko odgovarao – kaže Topićeva.

Da je to kod nas „normalna pojava“ svjedoče i brojne izjave funkcionera, koji već godinama pričaju o izbornim krađama. Međutim, uglavnom na tome ostaje. Tako smo upozorenja i prijave CIK-u imali i prethodinih dana.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, izneo je ozbiljne optužbe na ovu temu.

Upozorava da se u odnosu na prošle izbore sada prijavilo oko pedesetak hiljada ljudi koji će glasati poštom na lokalnim izborima i da se taj broj povećao na 120.000 glasača putem pošte.

I Fahrudin Radončić (SBB) tvrdi da je na sceni “brutalna izborna krađa i udružena zločinačka organizacija, čiji je cilj falsifikovanje izborne volje građana”.

– Policijska akcija u Krajini zbog izbornih malverzacija i krađa 2018. godine otkriva detalje kako se to radilo na terenu. Ovo je za mene mala satisfakcija, a velika bruka za lopuže uglavljene u predsjedničkim foteljama. Što je najgore, isto nas očekuje i na lokalnim izborima. Sa političkim CIK, stranačkim biračkim odborima, falsifikovanim i doštampavanim glasačkim listićima, izostankom elektronske evidencije i indolentnim strancima, otkriveni izborni kriminal u Krajini će biti samo kap u moru višedecenijske prakse otimanja demokratskog prava da građani iskažu svoju volju – poručio je Radončić.

O izbornoj krađi pričao je i premijer Republike Srpske, Radovan Višković, koji je novinarima rekao da po tom pitanju nema grešnih ili manje grešnih.

– Prema informacijama koje dolaze do mene, to svi rade, i ja to osuđujem bez obzira od koje političke opcije dolazilo. Legalista sam i priznajem volju građana i glasača koji treba da kažu ko treba da ih predstavlja. Ta kupovina, prije svega, ne ide na čast onima koji prodaju svoje glasove – rekao je Višković.

Baš u vrijeme kada se bruji o izbornim krađama, stiže informacija da je SIPA uhapsila poslanika u Parlamentu FBiH i njegove saradnike zbog sumnje da su, u svojstvu članova izbornih tijela, na prošlim izborima nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore.

Ako su gotovo svi svjesni da su izborne krađe i kupovina glasova na djelu, postavlja se pitanje zašto gotovo niko nije odgovarao zbog ovih krivičnih djela i koji će epilog imati pomenuti slučaj.

Mnogo puta smo i od građana i od političara čuli izjave poput „svi kradu“ i one čuvene „svi su isti“. Topićeva smtra da su takve izjave paušalne.

– Iako je ova pojava učestala – ne možemo generalizovati. Istina je da je dobar dio partija uključen u tu vrstu izbornih prevara, ali ne možemo govoriti da to rade baš svi – smatra Topićeva.