Sigurna kuća u Trebinju trebalo bi da bude izgrađena u narednoj godini, a nadležno Odjeljenje za urbanizam i prostorno uređenje će u najskorije vrijeme naći lokaciju za tu namjenu, izjavio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.



Nakon prijema za predstavnike institucija i organizacija civilnog društva povodom globalne kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama", Petrović je rekao novinarima da će učesnici sastanka u okvirima svojih mogućnosti pomoći izgradnju sigurne kuće za žene.
On je naveo da će nosilac aktivnosti biti Centar za socijalni rad, koji će prikupiti nedostajuća sredstva za izgradnju.
"Objekat bi trebalo da bude izgrađen u blizini Policijske uprave Trebinje i biće od regionalnog značaja", istakao je Petrović.
On je naglasio da je na sastanku dogovoreno da bude formirano koordinaciono tijelo na nivou grada čiji će članovi biti predstavnici Grada, Centra za socijalni rad, osnovnih škola i nevladinog sektora, koji će imati redovne mjesečne sastanke i baviti se praćenjem i analizom problema nasilja nad ženama i djecom.

"Dogovorili smo da osnovne škole u svojim prostorijama u narednom periodu imaju posebne, pojačane kontrole, kako na časovima, tako i van njih, da bi se preventivno sprečavalo nasilje djece nad djecom, koje je već zabilježeno", rekao je Petrović i dodao da bi se tim kontrolama bavili psiholozi, pedagozi i nastavnici.
Izvršni direktor Ženskog centra Trebinje Ljiljana Čičković zahvalila je Gradskoj upravi na razumijevanju za izgradnju sigurne kuće i istakla da će ovaj gest obradovati sve žrtve porodičnog nasilja.
"Raspolažemo sa nepunih 75.000 KM, a idejni projekat, kapaciteta 20 osoba sa pratećom infrastrukturom, koštao bi 660.000 KM, sa PDV-om", navela je Čičkovićeva.
SRNA