U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras će biti otvorena izložba ”Nevesinjska olimpijada”, koju je pripremila etnolog Božana Đuzelović, uz pomoć Dragana Grahovca, novinara Radio Nevesinja, Turističke organizacije Opštine Nevesinje, Opštine Nevesinje i Muzeja Hercegovine u Trebinju,a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinja i Opštine Nevesinje.


Izložbu ”Nevesinjska olimpijada” čine panoi, na kojima je predstavljen istorijat olimpijade, pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija. Poseban kuriozitet je prvi plakat za konjičke trke iz 1891. godine koji se čuva u crkvenoj arhivi u Nevesinju. Osim panoa, na izložbi će biti prikazani trofeji i nagrade, koje su dodjeljivane u pojedinim disciplinama, kao i plaketa ”zlatna turistička ruža” dodijeljena Nevesinjskoj olimpijadi za najbolju turističku manifestaciju 2009. godine.


Nevesinjska olimpijada je tradicionalna sportska manifestacija koja se održava na Bratačkom lugu kod Nevesinja od 19. vijeka. Prvobitno su to bile konjičke trke koje su vremenom prerasle u manifestaciju na kojoj se organizovalo takmičenje u bacanju kamena sa ramena, penjanje na stub namazan lojem, trka u džaku, trka sa jajetom na kašici, potezanje konopca i klipa, skok u vis, skok u dalj i skakanje na mješinu. Učesnici ovog događaja su sportisti, a i svi ostali koji u sebi posjeduju takmičarski duh i želju za učešćem na ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji. Na Nevesinjskoj olimpijadi učestvuju takmičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, različite starosne dobi. Organizator olimpijade je Opština Nevesinje i Vlada Republike Srpske. Kao manifestacija, uvrštena je na Preliminarnu listu nematerijalnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, Republike Srpske.


Ovom izložbom, Muzej Hercegovine u Trebinju, započinje rad na predstavljanju i promociji Nevesinjske olimpijade u 2019. godini, koja je predložena, od strane našeg resornog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, da bude godina nominacije Nevesinjske olimpijade na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kao narodna praksa s područja Hercegovine, čime će postati četvrti zaštićeni element iz Bosne i Hercegovine.


Izložbu će u 19 časova otvoriti Tanja Đaković, zamjenik ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Izvor: Radio Trebinje