Izlozba 4.jpg (610 KB)

U okviru trodnevne manifestacije „Sjećanje na vladiku Atanasija“, koju organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Zadužbina vladike Atanasija, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba slika članova umjetničke grupe „Ohra“ pod nazivom „Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog“ – likovni omaž 200-godišnjici rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Neformalnu grupu slikara „Ohra“ čine episkop zapadnoamerički Maksim i grčki stvaraoci - otac Stamatis Skliris, Jorgos Kordis, Kostas Labdas, Marija Panou, Konstantin Kujumcis, Janulis Liberopulos, Hristos Kehajoglu i Nektarije Stamatelos, a njihova djela odaju duboko proučavanje i razumijevanje djela Dostojevskog, koji ponire u ljudsku dušu i podstiče naš duhovni oporavak.

Poslije izložbi u Atini, Njujorku, Bostonu, San Francisku, Los Anđelesu i Beogradu, u naš grad su stigle slike junaka i junakinja Dostojevskog, njegovih nepoznatih ali i savremenih junaka, poput blaženopočivšeg vladike Atanasija, koji je ovjekovječen na slici „Savremeni junaci Dostojevskog“, čiji je autor episkop zapadnoamerički Maksim.

„Ne samo da vladika Atanasije zaslužuje da bude pomenut kao veliki teoretičar i poznavalac Dostojevskog, o kojem je pisao i govorio, on je i savremeni junak Dostojevskog. Po svom karakteru, nepredvidivosti, potpuno ekspresivnom, ljudskom ali i produhovljenom izrazu istovremeno, odgovoru na realnost i zato je zaslužio da bude jedan od junaka na ovoj izložbi“, naveo je vladika Maksim.

On je obrazložio da je do formiranja grupe „Ohra“ došlo 2020. godine, kada je sa desetak grčkih slikara, odlučio da se priredi izložba - likovni omaž povodom velikog jubileja jednog od najvećih svjetskih pisaca, sa različitim stilskim izrazima – od takozvanog vizantijskog, sa tradicionalnom pravoslavnom ikonografijom, do apstraktnog, koji je u sprezi sa savremenim umjetničkim tokovima.

„Dostojevski nas sve razbuđuje i podstiče na razmišljanje, na imaginaciju i zbog toga su ovi slikari dragocjeni svjedoci savremenog čitanja njegovog djela. On je uvijek aktuelan i svako ga vidi svojim očima, ali su njegove teme opštečovječanske, tiču se svih nas i nadam se da će ova izložba biti povod za novo čitanje Dostojevskog. Mislim da je vrijednost izložbe i u tome što daje prostora ne samo najpoznatijim junacima Dostojevskog – kao što su braća Karamazovi, knez Miškin, Nastasja Filipovna nego i njegovim nepoznatim junacima, ta apofatička nota je, po meni, jedna od dragocjenih odlika ove izložbe“, smatra episkop Maksim.

Izlozba 3.jpg (701 KB)

Autori izložbe, dodaje, su poznati grčki slikari, pojedini od njih i na svjetskom nivou.

„Velika pažnja je poklonjena ovim radovima gdje god su izlagani, od Atine, preko SAD do Beograda. U Njujorku je, recimo, izložba bila otvorena dva mjeseca u umjetničkom cetru na Menhetnu. Ganut sam što je izložba stigla i u Trebinje, na ovaj način je naša svojevrsna turneja krunisana. Blagodaran sam vladici Dimitriju i Muzeju Hercegovine na ovoj časti, prenosim pozdrave autora iz Grčke, koji su zbog ove izložbe veoma radosni“, istakao je vladika Maksim.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine ističe da je ova ustanova kulture privilegovana da, povodom sjećanja na blaženopočivšeg vladiku Atanasija, ugosti ovakvu izložbu.

„Ukazana nam je velika čast da ugostimo ovu neobičnu i izuzetnu izložbu, čiji su autori, umjetnici iz grupe 'Ohra', povodom velikog jubileja, pred nama oživjeli likove iz romana Dostojevskog. Tematika izložbe je povezana i sa teološkim i filozofskim radom našeg blaženopočivšeg vladike Atanasija jer je on, još kao jeromonah, držao brojna predavanja i pisao različite tekstove o likovima Dostojevskog, a prije nekoliko godina je objavljena i njegova publikacija povodom 200 godina od rođenja velikog pisca“, kazala je Grujićeva.

Izložba „Slike iz podzemlja – likovi Dostojevskog“ u Muzeju Hercegovine biće otvorena mjesec dana.

Izlozba.jpg (576 KB)