U sklopu obilježavanja manifestacije Dučićev dan, u Muzeju Hercegovine Trebinje 6. aprila 2017. godine, sa početkom u 19:30 časova biće svečano otvorena izložba „Srpske ikone XVI-XVIII vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH“.


Izložba je upriličena u organizaciji Sekretarijata za vjere Republike Srpske, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Muzeja Hercegovine Trebinje.
Autori izložbe su: prof.Ljiljana Ševo, istoričar umjetnosti, Dragan Davidović, istoričar i akademik Milivoje Unković, slikar.

Izložba je nastala zahvaljujući razumijevanju i blagoslovu episkopa Srpske pravoslavne crkve njegovog preosveštenstva Jefrema, Hrizostoma, Atanasija i Grigorija, institucijama i ustanovama Republike Srpske, kao i grupi entuzijasta, i prezentovaće se široj javnosti, u Banja Luci, Trebinju, Bijeljini.

Izložba i katalog koji je prati prezentacija su najviših dometa srpske-pravoslavne umjetnosti iz vremena u kojem srpski nacionalni korpus i njegova crkva nisu imali svoju državu.
Utoliko je značajnija uloga i opredjeljenje srpskog naroda, njegovog monaštva i sveštenstva da podrže i očuvaju svoju duhovnu i kulturnu stvarnost koja nas, bez sumnje, uvjerava da se glavni tokovi sveukupne srpske ikonopisne umjetnosti vide na eksponatima koji će ovdje biti izloženi.

Srpski ikonopis je samo jedan manji dio kulturne ostavštine Srba sa ovog područja. Ta baština su i ikone grčkih, kritskih, ruskih, primorskih i venecijanskih majstora, umjetnička djela rađena u metalu, drvetu, tekstilu, a tu je i nezaobilazni fond starih i rijetkih rukopisnih i štampanih knjiga.
Bilo bi od neprocjenjive važnosti da se javnost i stručnjaci upoznaju i sa tim dijelovima kulturnog naslijeđa, ali i da se njihovoj zaštiti posveti bar jedan mali dio one pažnje koju su naši preci uložili u njihovo sticanje i čuvanje.
Izložba se može pogledati do 15. maja 2017. godine, u Galeriji Muzeja Hercegovine, radnim danima od 8.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 10 do 20 časova.

Trebinje danas