tolerance.jpg (316 KB)

Međunarodna umjetnička izložba plakata „Tolerancija“, kustosa izložbe Mirka Ilića, svjetski poznatog dizajnera biće otvorena u četvrtak na šetalištu u ulici Obala Luke Vukalovića sa početkom u 19 časova. Tokom devet dana trajanja izložbe građani Trebinja će dobiti priliku da uživaju u vrhunskoj umjetnosti plakata, a grad Trebinje stavljen na listu gradova domaćina ove svjetski poznate izložbe. Prije otvaranja izložbe, Mirko Ilić će održati predavanje u Hotelu Leotar u 18 časova.

Na izložbi „Tolerancija“ u Trebinju biće predstavljeno 30 - 40 plakata najuticajnijih savremenih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta koji su se odazvali pozivu Mirka Ilića, renomiranog grafičkog dizajnera i ilustratora iz Njujorka, inicijatora i autora izložbe, da kreiraju plakate na temu tolerancije, sa zadatkom da plakati sadrže riječ tolerancija ispisanu na njihovom maternjem jeziku. Suština projekta jeste prezentacija izložbe u javnim prostorima, na ulicama i trgovima, a ne u galerijama, sa idejom da bude dostupna svim građanima kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Riječ je o putujućoj izložbi koja je do sada prikazana u brojnim gradovima Evrope i svijeta. Sa svakim novim gradom u kome je „Tolerancija“ predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera iz te zemlje uzeo je učešće na izložbi sa svojim plakatom na istu temu. Izložba „Tolerancija“ je do sada prezentovana u Ljubljani (Slovenija), Mariboru (Slovenija), Rijeci (Hrvatska), Cetinju (Crna Gora), Sarajevu, Banjaluci i Brčkom (BiH), Beogradu (Srbija), Bredi (Holandija), Madridu (Španija), Sijetlu (SAD), Menlo Parku u Kaliforniji (SAD), Izmiru (Turska), Santo Domingu (Dominikanska Republika) i Harkovu (Ukrajina) i mnogim drugim gradovima širom svijeta.