Iako su najvažniji zvaničnici BiH i Srbije najavili da bi problem razgraničenja između ove dvije zemlje mogao biti riješen do kraja godine, veliko je pitanje da li će se to i desiti s obzirom na to da Komisija za granicu BiH još nije uključena u taj posao.


Željko Obradović, član Komisije za granice BiH, kaže da je BiH spremna za razgovore odmah, i da je sada na potezu komisija iz Srbije. On kaže da je na posljednjem sastanku koji je održan s komisijom iz Srbije bilo sporno oko 40 kvadratnih kilometara granice, što je puno i zbog čega se nije moglo dalje nastaviti s radom jer Komisija za granice BiH nije imala mandat da o tome pregovara.
Inače, granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara i sporni su dijelovi kod Zvornika, odnosno Bajne Bašte, zatim dio kroz koji prolazi pruga Beograd - Bar i dio oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo. Kada je u pitanju pruga, ona oko 12 kilometara prolazi kroz BiH, a na njoj se nalazi i stanica Štrpci. Srbija traži da cijela teritorija oko ove pruge u potpunosti pripadne Srbiji, međutim, prema nezvaničnim informacijama, za taj dio ne nudi ništa kao razmjenu teritorija.
U opštini Priboj sporne su putne komunikacije s obzirom na to da je ta opština potpuno razdvojena, a preko BiH kroz opštinu Rudo prolazi putna komunikacija koja povezuje dijelove opštine Priboj. Problem koji imaju mještani Priboja riješen je tako što je postignut sporazum o slobodnom prolasku kroz BiH preko graničnih prelaza na ovoj putnoj komunikaciji.
Nezavisne novine