Izrael razmatra kopnenu invaziju na Gazu (Foto: © Tanjug / AR/Yonatan Sindel) -
Nastavljeni su sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Projektili lete sa obje strane. Generalštab izraelske vojske danas razmatra planove za kopnenu invaziju na pojas Gaze, navodi "Tajms of Izrael". Za petak zakazana i treća hitna sjednica Savjeta bezbjednosti. Od ponedjeljka je stradalo 67 Palestinaca i sedam Izraelaca.

08:48 Izraelska vojska: Iz pojasa Gaze noćas ispaljeno 130 raketa

Tokom noći ispaljeno je 130 raketa iz pojasa Gaze na Izrael, podaci su Odbrambenih snaga Izraela.

Centralni dio Izraela, uključujući Tel Aviv, bio je meta raketa, od kojih su mnoge presretnute zahvaljujući izraelskom sistemu "Gvozdena kupola".

Odbrambene snage Izraela do sada su izvršile više od 650 raketa vazdušnih udara. Ubijeno je oko 50 militanata Hamasa.

08:15 Odjekuju sirene, hiljade Izraelaca moralo u skloništa

Zbog raketnih napada oglasile su se sirene sve do sjevernog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, zbog kojih je hiljade Izraelaca moralo u skloništa - javlja Rojters.

07:46 - Dolasci na "Ben Gurion" preusmereni na aerodrom "Ramon"

Izraelska uprava za civilno vazduhoplovstvo najavila je da će svi komercijalni letovi koji dođu na međunarodni aerodrom "Ben Gurion" biti preusmjereni na aerodrom "Ramon" u Eilatu.

Polasci sa aerodroma "Ben Gurion" nastaviće se prema rasporedu, kao i slijetanja teretnih letova.

07:24 - Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu

Militanti radikalnog palestinskog pokreta Hamas ispalili su više od 1.500 raketa na Izrael od početka pogoršanja situacije duž granice sa palestinskom enklavom, saopštila je izraelska armija.

- U prethodna tri dana Hamas je ispalio preko 1.500 raketa iz Gaze na Izrael, terorišući civile udaljene i do 145 kilometara. Hamase, očekuj odgovor - navodi se u objavi vojske na Tviteru.

Izraelska armija i palestinske frakcije razmjenjju raketne napade od ponedjeljka, poslije nemira u Džamiji Al Aksa u Istočnom Jerusalimu početkom maja, kada je povrijeđeno više od 700 Palestinaca.

Prethodno je "Brigada Iz ad Din al Kasam", militantno krilo Hamasa, pokreta koji kontroliše Gazu, saopštio je da je ispalio više od 200 raketa preksinoć i juče ujutru prema Tel Avivu i Beršibi. Ranije su velikim raketnim napadima bili izloženi Aškelon i Ašdod.

07:33 Bajden razgovarao sa Netanijahuom: Izrael ima pravo da se brani

Američki predsjednik Džo Bajden je nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izrazio optimizam da bi nasilje između Izraelaca i Palestinaca moglo uskoro da se okonča.