Damask- Sirija (Foto: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI BEST QUALITY AVAILABLE, ilustracija) -

Pet civila je poginulo, dok je 15 ranjeno kada je izraelska raketa pogodila rano jutros zgradu u centralnom dijelu Damaska, u blizini velikog bezbjednosnog kompleksa blizu iranskih objekata, saopštili su zvaničnici, pišu Rojters i Tanjug, a prenosi RTS.

Citirajući vojne izvore, državni mediji su saopštili da je Izrael gađao nekoliko oblasti u glavnom gradu Sirije rano jutros, a u napadu je ubijeno pet civila, dok je 15 ranjeno.

U napadu je oštećeno nekoliko stambenih zgrada u gusto naseljenom dijelu blizu trga Omajad u najužem centru grada, gdje se nalaze višespratnice u kojima su smještene bezbjednosne službe i stambene zgrade, prenio je Rojters.

Policijski zvaničnik rekao je državnim medijima da ima nekoliko ubijenih i ranjenih, a izraelski portparol vojske je odbio da komentariše.

U više od 10 godina, Izrael je izvodio vazdušne napade tokom transfera oružja za koje sumnja da je iranskog porekla.

Izraelski zvaničnici su rijetko preuzimali odgovornost, kako navodi Rojters, za "određene operacije".

Zapadne obavještajne službe tvrde da je Iran povećao svoje prisustvo u Siriji prethodnih godina i ima uporište u većini oblasti koje kontroliše sirijska država, sa nekoliko hiljada članova milicije i paravojnih grupa pod svojom komandom.

Izrael je prethodnih mjeseci intenzivirao napade na sirijske aerodrome i vazdušne baze kako bi onemogućili isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući i libanski Hezbolah, koji podržava Iran.