Prvu hiruršku operaciju na svijetu pomoću nove generacije mobilne telefonije 5G, izveo je danas jedan španski doktor u izravnom prijenosu s glavne pozornice Mobile World Congressa (MWC) u Barseloni.


Ta pomoć je već bila korištena u medicini, ali 5G nudi kraće vrijeme reakcije, odnosno kašnjenja, te bolju sliku od prethodnih mreža i tako ograničava opasnosti pogreške i daje više informacija ljekarskoj ekipi.
Tokom operacije veza 5G je omogućila kašnjenje od 0,01 sekunde, prema 0,27 sekundi na mrežama 4G koje se trenutačno koriste svuda u svijetu.


Prema većini stručnjaka, 5G bi trebala omogućiti hirurzima da operišu s udaljenosti preko robotizovanih ruku.


Prva stvarno revolucionarna premijeraTokom te operacije doktor Antonio de Lasi je u stvarnom vremenu pružao savjete i tehničku pomoć putem mreže 5G hirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora crijeva u bolnici “Hospital Clinic” u Barseloni, pet kilometara od MWC-a.

Izvršni direktor Svjetske udruge operatera GSMA Džon Hofman jamčio je da se radi o prvoj hirurškoj operaciji koja je izravno prenošena u stvarnom vremenu preko 5G.


– To je prva stvarno revolucionarna premijera i tek jedna od brojnih prednosti koje donosi 5G – dodao je Hofman.


– Ovo je prvi korak prema našem cilju da u bliskoj budućnosti izvodimo hirurške operacije na daljinu – ocijenio je de Lasi.


“Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja”– Ako izvodite operaciju sa udaljenosti, morate imati dojam da ste lično na licu mjesta. Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja. Zato je 5G zanimljiv – objasnio je generalni direktor GSMA Mats Grendrid.


Mala kašnjenja, veći kapacitet i brži protok kod 5G mogli bi preobraziti brojne primjene, od videoigara na mobilnom telefonu, preko tvornice robota, do dugo očekivanog samovoznog automobila.


Izvor Srpska Cafe