Usred turističke sezone, Jadransko more je svakim danom sve više zagađeno, a stručnjaci smatraju da zbog toga prijete i zaraze, piše hrvatski portal Indeks. Najproblematičnije je, po svemu sudeći u možda najljepšem hrvatskom gradu - Dubrovniku.dubrovnik-zagađenje.jpg

Samo u drugoj polovini jula zabilježeno je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkoj i kaštelanskoj akvatoriji, a inspekcija za zaštitu okoline naložila je gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu.

- U moru je sve više fekalija, a to bi moglo da se riješi donošenjem adekvatnih propisa - ističe za Indeks Žarko Koboević sa Pomorskog odjeljenja Univerziteta u Dubrovniku, koji se bavi ovom temoom.

On dodaje da je hrvatska strana Jadrana zagađenija proporcionalno povećanju broja brodića i jahti.

- Govorim samo o zagađenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom dijelu mora, i govorim o zagađenju s plovila, ne s kopna - kaže Koboević.

On navodi primjer Kalifornije, koja je cijelu svoju obalu proglasila "no discharge" zonom što se tiče fekalija, što znači da je zabranjeno ispuštanje fekalija s plovila u more.

- Kalifornija je uspela da riješi to pitanje tako što određuje da fekalije iz brodića moraju da budu iznijete u toalet u marini. Rješenja, dakle, postoje - naglašava Koboević, koji problem vidi i u hrvatskim nedorečenim propisima.

On objašnjava da problem nisu luke s međunarodnim prometom, nego manje luke u malim mjestima gdje nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije odredila da mora da ga bude.

Koboević smatra da bi u koncesioniranim lukama bio riješen način na koji se brodovi oslobađaju fekalija i da se on sigurno ne bi svodio na njihovo ispuštanje u more.

- Naši propisi kažu da fekalije ne smiju da se ispuštaju u lukama, nego u otvoreno more, ali nije precizirano šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno zagađenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, ali nije važno da li žive dan ili dan i po. Ako se nađu na plaži, neko može da se zarazi - kaže Koboević.