Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je fokus ulaganja Srpske u proteklim godinama bio na Jahorini, koja je uz značajne investicije postala prepoznatljiva i posjećena zimska destinacija u regionu.

- U protekloj sedmici smo, i ove godine prvi u regionu, otvorili zimsku sezonu. Prema trenutnim vremenskim uslovima i najavama za naredni period, očekujemo da će Jahorina ove sezone oboriti sve rekorde u posjećenosti i broju skijaša koje je do sada postavila - rekao je Šulić, govoreći o razvoju zimskog turizma i zimskoj turističkoj sezoni.

Šulić je naveo da, uz Jahorinu, Republiku Srpsku uskoro očekuje i otvaranje sezone u ski-centru "Igrišta" - još jednom projektu koji zajednički realizuju Vlada Republike Srpske i Olimpijski centar "Jahorina".

- Kroz razvoj ove destinacije ćemo, uz upotpunjavanje ponude za ljubitelje zimskog turizma, značajno doprinijeti i razvoju privrede u regiji Birač, kao što je to bilo i sa Jahorinom, koja je postala zamajac privrednog razvoja Sarajevsko-romanijske regije - istakao je Šulić.

On je podsjetio da je proteklog vikenda sezona otvorena i na Kozari, na kojoj tek slijede nove investicije privatnog sektora, koje će ovu destinaciju učiniti dodatno primamljivom za turiste - ne samo zimi, već tokom cijele godine.

- Uz ponudu koju na navedenim destinacijama imamo za ljubitelje snijega i zimskih sportova, tu su i naši banjski i velnes centri za koje ne manjka interesovanje ni u ovom periodu godine, ali i zanimljive ponude naših gradova i opština koji na različite načine prazničnim i muzičkim sadržajima privlače goste iz zemlje i regiona - rekao je Šulić.

Šulić je podsjetio da Ministarstvo očekuje da u 2023. godini budu oboreni rekordi kada je riječ o broju dolazaka i noćenja u Srpsku, te ukazao da to nije stvar slučajnosti, već ulaganja u razvoj turističkih destinacija i njihovu promociju, kao i toga da je Srpska počela da prepoznaje i ono što ima da ponudi turistima.

On je istakao da je shvaćeno i to koliko se kroz turizam može uticati na rast prihoda u svim sektorima privrede, te očekuje da Republika Srpska i u narednom periodu radi na jačanju svijesti o tome, ali i stvaranju mogućnosti za dodatna ulaganja i razvoj turizma.

- Ova godina biće rekordna i očekujemo da zimska sezona nadmaši sve dosadašnje. Očekujem i da zajednički radimo na tome da već naredne godine oborimo rekorde koje sada postavljamo - naveo je Šulić za Srnu.