Film "Dara iz Jasenovca" - Foto: Wikipedia
Glumac Marko Janketić, koji je u istorijskoj drami "Dara iz Jasenovca" oživio lik ustaškog komandanta i zapovjednika logora Maksa Luburića, rekao je da mu je najteže bilo da proba da shvati koje je porijeklo te patološke mržnje prema nekom samo na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti.

- To je nešto što meni nije blisko i nikada neće moći da mi bude blisko - rekao je Janketić.

Janketić, koji kao filmski Luburić uglavnom daje naređenja za egzekucije, mirno ih posmatra i uživa u njima, rekao je da je taj perverzni sadizam koji su egzekutori imali vjerovatno nešto najpotresnije čime se do sada bavio.

- Reditelj nije išao u onaj totalni naturalizam da do detalja vidimo sve, ali je čini mi se upravo ta estetika i omogućila da to u emotivnom smislu bude još snažnije - rekao je Janketić za RTS.

Američka distributerska kuća "101 studio" objavila je prvi zvanični trajler filma "Dara iz Jasenovca" koji je moguće pogledati na kanalu "Jutjub", a među kratkim sekvencama u trejleru je i scena koja prikazuje okrvavljenog ustaškog zločinca Maksa Luburića, koga tumači Janketić, sa nožem "srbosjekom" na ruci.

Film "Dara iz Jasenovca" autora Predraga Gage Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac, kandidovan je za nagrade "Zlatni globus" i "Oskar".

U SAD ovaj film će početi da se prikazuje od 5. februara, a u centralnoj Srbiji od 22. aprila.

Prva srpska premijera filma održana je 25. novembra u Gračanici na Kosovu i Metohiji.