Fond PIO - Foto: RTRS
 
Direktor Fonda PIO Mladen Milić najavio je da od januarske penzije slijedi redovno godišnje usklađivanje koje će procentualno do sada biti i najveće i iznosiće između 13 i 15 odsto.

Milić je naveo da na to sasvim sigurno ukazuju pokazatelji koji su zabilježeni za deset mjeseci ove godine budući da stopa inflacije iznosi 12,4O odsto, a rast prosječne plate sa 1.004 KM na 1.130 KM ili za 12,5 odsto.

- Vidjećemo, u zavisnosti od podataka Republičkog zavoda za statistiku za mjesece novembar i decembar, to će biti negdje između 13 i 15 odsto - rekao je Milić novinarima u Tesliću.

S obzirom da efektivno povećanje penzije u tekućoj godini iznosi 14,42 odsto, Milić je istakao da će uz novo povećanje za oko 13,5 do 14 odsto prosječna januarska penzija za više 275.000 korisnika prava biti veća za oko 30 odsto u odnosu na januarsku penziju isplaćenu u 2022.godini.

On smatra da će za isplatu januarske penzije biti potrebno više od 150.000.000 KM, ne računajući trend rasta korisnika koji u prosjeku iznosi 3.000 godišnje.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović izjavio je danas da su penzioneri zadovoljno najavljenim povećanjem penzija od naredne godine jer je to najveće pojedinačno redovno usklađivanje.

Trifunović je novinarima u Tesliću pred početak sjednice Upravnog odbora Udruženja rekao da će danas raspravljati i o izvještaju o realizaciji banjske rehabilitacije koji se finansira sredstvima Vlade Srpske, koja je ove godine odobrena za 1.000 penzionera, a pravo je zaključno sa novembrom iskoristilo 906 penzionera.