Japanske regionalne vlasti saopštile su da je potvrđeno da su 62 osobe poginule, a više od 300 povrijeđeno u snažnom zemljotresu koji je 1. januara pogodio prefekturu Išikava.

U izvještajima se navodi da je 20 osoba u teškom stanju i da se očekuje da će broj žrtava dalje da raste, prenio je AFP.

Japanski spasioci i danas tragaju za preživjelima, a vlasti su upozorile na klizišta usljed jake kiše poslije zemljotresa.

Više od 31.800 ljudi je u skloništima, najmanje 200 zgrada se srušilo, a očekuje se da će taj broj rasti, objavile su vlasti.

- Prošlo je više od 40 časova od katastrofe. Dobili smo mnogo informacija o ljudima kojima je potrebno spasavanje i ima onih koji čekaju pomoć - rekao je premijer Fumio Kišida poslije sastanka operativne grupe za hitne slučajeve.

On je dodao da je udvostručen broj vojnog osoblja poslatog u to područje u spasilačke misije, a raspoređeno je i više pasa za spasavanje.

Zemljotres magnitude 7,5 stepeni Rihterove skale pogodio je prefekturu Išikava na glavnom ostrvu Honšu i izazvao je talase cunamija visoke više od metra, kao i veliku štetu na infrastrukturi.

Najteže je pogođeno poluostrvo Noto na obali Japanskog mora, gdje su izbili požari u zgradama, a kuće sravnjene sa zemljom.