Solarni paneli (Foto: EPA/SASCHA STEINBACH/ilustracija) -
Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da će danas biti objavljen javni poziv za učešće domaćinstava u sistemu prozjumera, odnosno za ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava.

Petrović je ranije rekao da će "Elektroprivreda Republike Srpske" sa sistemom prozjumera, koji će činiti oko osam odsto potrošača u Republici, biti jedinstven u regionu sa čime će obezbijediti dodatnih 280 gigavatčasova električne energije za Srpsku.

On je naveo da je ukupna proizvodnja električne energije "Elektroprivrede Srpske" godišnje oko 5.600 gigavatčasova električne energije godišnje, što znači da će sa ovim programom obezbijediti dodatnih pet procenata.

Petrović je dodao da će sa projektima koji su u izgradnji, kao što su hidroelektrana "Bistrica", hidroelektrana "Dabar", vjetropark "Hrgud", solarna elektrana "Trebinje jedan" i hidroelektrana "Buk bijela", kada se stave na mrežu obezbijediti dodatnih 25 procenata električne energije u sistemu.

- Sa sistemom prozjumera i projektima koji su u toku obezbijedićemo dodatnu trećinu postojeće količine električne energije u Republici Srpskoj. Ostvariće se značajni prihodi, sa ovih pet projekata i programom energetske održivosti domaćinstava i privrede dodatni prihodi će biti oko 750 miliona KM - rekao je Petrović.