Dušan Golo - Foto: Glas Srpske
 
Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo izjavio je da jedinstvena srpska lista za lokalne izbore, podržana od svih političkih partija iz Republike Srpske, daje nadu mostarskim Srbima da će njihov status biti poboljšan, a oni postati politički faktor u tom gradu.

Golo ocjenjuje da bi dio očekivanog uspjeha za Srbe na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru bio da se "poljulja" dosadašnja navika bošnjačkih i hrvatskih partija da Srbe stavljaju na svoje liste i biraju ih kao predstavnike srpskog naroda.

- Želimo to da promjenimo i zato smo se opredjelili za jednistvenu listu kako bi u Gradskom vijeću napokon sjedili legalni i legitimni predstavnici Srba, koji se ne stide da kažu da pripadaju srpskom narodu i koji će da se bore za interese svog naroda - rekao je Golo za "Politiku".

On je ukazao je za promjene, koje podrazumijevaju uspjeh, presudna blagovremena registracija svih Srba koji se nalaze na biračkim spiskovima, a više ne žive u Mostaru.

- Od ukupno 7.296 birača gotovo polovina njih se nalazi uglavnom u Srbiji, Republici Srpskoj, a izvjestan broj i u Crnoj Gori. Izuzetno je važno da do 6. novembra završimo registraciju svih Srba u dijaspori, što će nam teško poći za rukom bez logističke i materijalne pomoći, prvenstveno Srbije - rekao je Golo.

On je naglasio da postoje određena obećanja u vezi sa tim, te očekuje skori susret sa predstavnicima najviše vlasti u Beogradu.

- Sigurni smo da će i oni razumijeti našu trenutnu situaciju i da će nam pomoći, kao što su nam pomagali i do sada - rekao je Golo.