Električna energija - Foto: RTRS
Građani Srpske će od 1. januara naredne godine i dalje imati tzv. jeftinu struju u periodu od 22 do šest časova tokom zimskog računanja vremena i od 23 do sedam časova ujutro u ljetnom.

Jeftinije i u danima vikenda, neprekidno od petka uveče do ponedjeljka ujutro.

Građani koji mjesečno potroše do 500 kilovata električne energije će od 1. januara naredne godine jedan kilovat plaćati po cijeni od 0,0655 maraka, a u noćnim satima i vikendom utrošena struja će im se obračunavati po duplo manjoj tarifi.

Ovo važi samo za 9 odsto stanovnika koji imaju dvotarifna brojila.

Iz Regulatorne agencije za enrgetiku pojašnjavaju da će građani u svakom slučaju doći na istu ili sličnu mjesečnu potrošnju.

Dakle nema više ljetnje i zimske tarife nego jedinstvena tarifa obračunavanja u zavisnosti od potrošnje. Po višim cijenama će se plaćati struja, s tim da će se tokom vikenda i u zimskom periodu od 22 časa do 6 ujutro i ljetnom periodu od 23 časa do 7 ujutro, plaćati duplo manje.

Statistika kaže da prosječno domaćinstvo u Srpskoj potroši oko 500 Kwh struje i u tu grupu spada 75 odsto stanovništva. Međutim, samo mali dio stanovništva ima mogućnost za skupu i jeftinu struju.

Kao najveći potrošači u domaćinstvu su veš mašina i mašina za pranje suđa koje kilovat potroše za dvateset minuta, zamrzivač koji kilovat potroši za dva časa dok je frižederu potrebno 5 časova.

Zato se savjetuje da se kućanski aparati gase i isključe iz struje i da se kupuju sa većom eneregetskom efikasnošću.