Trebinjac Dragan Jelačić osvojio je šesto mjesto na najvećem svjetskom takmičenju za klasičnu harmoniku, 72. Svjetskom kupu, koji je od 12. do 17. avgusta održan u gradu Šenženu, u Kini.dragan-jelacic.jpg

Jelačić, kao jedini takmičar iz BiH, koji je nastupio u master kategoriji, kaže da mu je cilj bio da se plasira među prvih deset učesnika. Na takmičenju su, kao članovi žirija, bili angažovani najugledniji umjetnici i profesori iz raznih krajeva svijeta.

„Domaćini su se potrudili da Svjetski kup bude veoma dobro organizovan , od dvorana za sviranje do smještaja. Međunarodni žiri bio je sačinjen od eminentnih stručnjaka iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Belgije, Njemačke, Rusije, Bjelorusije, Litvanije i Kine“. istakao je on.

Od učesnika iz regiona, na ovom značajnom takmičenju nastupili su harmonikaši iz Srbije i jedan iz Crne Gore.

„Zadovoljan sam svojim uspjehom. Za visoko šesto mjesto zaslužan je moj profesor Vojin Vasović, kao i Violeta Popadić, profesorica u trebinjskoj Muzičkoj školi, a podršku mi je pružila porodica i prijatelji“ kazao je Dragan.

Organizator događaja je Međunarodna konfederacija akordeonista.

Dragan Jelačić, student druge godine na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsjek za muzičku umjetnost je kao učenik trebinjske srednje Muzičke škole osvajao brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima mladih harmonikaša.