joanikije (2).jpg

Sabor Srpske pravoslavne crkve na današnjem zasedanju izabrao je dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, saznaje RTS.

Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno posle smrti mitropolita Amfilohija. Kako saznaje RTS, na upražnjeno mesto episkopa budimljansko-nikšićkog postavljen je episkop Metodije, koji je prethodno bio vikarni episkop.

Po smrti mitropolita Amfilohija, Joanikije je preuzeo administriranje Mitropolijom crnogorsko-primorskog do izbora novog mitropolita. Sabor SPC je ranije danas tokom zasedanja izbrao Sinod SPC, na čijem će čelu biti patrijarh Porfirije, a ostali članovi su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Takođe, tokom zasedanja Sabora dr Nadeždi Basari uručen je Orden Svetog Save drugog stepena.

Biografija mitropolita Joanikija

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine, a 1995. postavljen je za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije. Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju 1999. godine.

Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine. Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija.

Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog. Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je u poverenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina završene i osveštane.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.