Joanikije: Prepuštam Saboru najbolje rješenje za nasljednika mitropolita Amfilohija

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči današnjeg početka zasjedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom tijelu prepušta da donese najbolje rješenje o tome ko će naslijediti mitropolita Amfilohija.

Budući da sveti kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest mjeseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski – kazao je vladika Joanikije.

Joanikije, koji je se u javnosti pominje kao mogući nasljednik mitropolita Amfilohija, kaže da nije običaj da se prije izbora javno pominju imena kandidata da se, kako kaže, ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor.

– Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rješenje – rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Podsjetio je da Sabor zaseda nakon dvije godine i da će njime prvi put predsjedavati novoizabrani patrijarh SPC Porfirije.

Vladika je rekao da je Sabor SPC u svom redovnom majskom zasjedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.