Joanikije: Saradnja svjetovne i duhovne vlasti moguća

Svjetovna i duhovna vlast nisu isto, ali mogu da sarađuju i rade zajedno na dobro naroda, na dobro hrišćana i na dobro svih ostalih, ma kojoj vjeri pripadali, poručio je mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

Kako je objavljeno na portalu Mitropolije crnogorsko-primorske, on je sa žaljenjem konstatovao da u Crnoj Gori to još nije zaživjelo, ali da se nada da hoće s dolaskom nove vlasti.

"Nadamo se da će to učiniti naše vlasti. Evo ga ovde gospodin premijer, i ministri, koji su vjerujući ljudi. Drago nam je da su sa nama ljudi koji su smijenili bivši režim, koji je pokazao primitivizam. Moram to reći tako, jer su se drznuli, ne samo da prekrše Milanski edikt koji je u temelju evropske civilizacije, nego i osnovnu ljudskost i poštenje", rekao je mitropolit Joanikije.

On je to rekao juče na liturgiji u Cetinjskom manastiru, gdje je svečano dočekan, poslije liturgija održanih u manastiru Ðurđevi stupovi i Sabornom hramu u Podgorici, a nakon što ga je Sveti arhijerejski Sabor izabrao za nasljednika mitropolita Amfilohija.