Još jedan značajan turistički projekat trebao bi biti realizovan u našem komšiluku. U pitanju je panoramska žičara u susjednom Herceg Novom, koja će dodatno upotpuniti turističku ponudu ovog grada koji je na drugom mjestu u Crnoj Gori po ostvarivanju turističkog prometa sa 2,77 miliona noćenja turista tokom 2022. godine.

Žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, gradiće podgorička firma “Novi Volvox” a trenutno se radi na izradi idejnog rješenja za ovaj 9,88 miliona evra vrijedan projekat, kazali su “Vijestima” zvanično iz Uprave za kapitalne projekte (UKP).

Početna stanica žičare biće u blizini Karaule u Sutorini a završna kod crkve na Ilinici.

Kompanija “Novi Volvox” izabrana je kao izvođač u ponovljenom postupku jer je prvobitno raspisanu javnu nabavku poništila u cjelosti Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, postupajući po žalbi. Podgorička firma je u drugom postupku dala najpovoljniju ponudu ali je početak projekta odgađan zbog nove uložene žalbe.

“Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je rješenjem od 24. jula ove godine odbila žalbu kao neosnovanu”, navodi se u odgovoru Uprave.

Iz UKP su kazali da je za opremanje žičare ponuđena oprema istog proizvođača kao za gondole na dionici Kotor-Lovćen, odnosno italijanske kompanije “Leitner”. Kako su kazali, glavni projekat i same radove “Novi Volvox” radiće po principima “projektuj i izgradi” i “ključ u ruke”. Iz Uprave su naglasili da je rok izvršenja ugovora za izradu glavnog projekta tri mjeseca od dana potpisivanja, dok je rok za izvođenje radova godina od uvođenja izvođača u posao.

“Ugovorena vrijednost iznosi 9.888.888 eura bez uračunatog PDV-a”, kazali su iz UKP.

“Novi Volvox” i “Leitner”, gradili su po ugovoru o koncesiji, i žičaru od Kotora do Lovćena, koja je otvorena u julu ove godine.