Prije osam godina u BiH ukinuta je odluka o uvozu automobila starijih od sedam godina, a tu odluku trebao je pratiti trend uvođenja euronormi i za uvezena vozila.


Posljednja odluka na snazi je od 2016., a njom je predviđena mogućnost uvoza polovnih automobila Euro 4 standarda. Nova odluka stupa na snagu 1. maja, a njom se ograničava uvoz polovnih vozila na normu Euro 5, prenosi Večernji list.
Dakle, još mjesec dana u BiH moguće je uvesti vozilo staro čak 15 godina, budući da Euro standard 4 zadovoljavaju vozila koja se proizvode od 2004. Euro 5 standard zadovoljavaju vozila koja se proizvode od 2009., dakle stara maksimalno 10 godina.


– Razlika između Euro 4 i Euro 5 motora prvenstveno je u čišćenju izduvnih plinova, Evro 4 nema vodeno-hlađeni ventil za razliku od Euro 5 koji to ima – objašnjavaju automehaničari.

Iako je smanjenje zagađenja zraka glavni razlog zbog kojeg je stopiran uvoz automobila s Euro 4 motorom, činjenica je da će vazduh u BiH i dalje biti zagađen sve dok se putevima u BiH budu i dalje vozili euro 3, 2 pa i motori s oznakom 1, stari više od 35 godina.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH potvrđeno je da je u prva dva mjeseca ove godine u BiH uvezeno 11.265 automobila, od čega 9841 rabljeni. Od 2010. do 2018, gotovo svake godine, uvoz automobila u BiH je rastao. U 2018. uvezeno je 82.905 njih od toga 72.380 polovnih i 10.525 novih vozila.

Treba istaći da broj polovonih automobila koji se uvoze iz godine u godinu raste. Prošle godine je, na primjer, prosjek uvezenih vozila viši od 9 godina starosti, s rekordnim brojem uvezenih polovnih automobila, dakle gotovo 67.500 polovnih automobila, a 10.500 novih.


Taj trend u korist starijih i polovnih vozila znatno se povećava, a jedan od razloga je taj što zapadne zemlje, naravno, žele ‘protjerati” ove starije automobile, pogotovo dizele i nalaze tržišta kao što je tržište BiH.
Vozila velike kilometraže


Prosječna godišnja kilometraža vozila u EU je oko 35.000 km te, ako uzmemo da je posljednjih godina prosječna starost uvezenih automobila u BiH oko 9 godina, dolazi se do zaključka da je prosječna kilometraža uvezenih vozila oko 315.000 km.


I tu se javlja novi problem, vraćanje kilometraže.


Da bi stala ukraj prevarama s vraćanjem kilometraže na vozilima, BiH bi trebala slijediti primjer EU, gdje su, osim kazne u vidu krivičnog djela, zatražili rigoroznije mjere da bi se trajno ili što efikasnije stalo ukraj manipulacijama te da bi šteta koja se stalno javlja bila što manja.


Upućeni tvrde da se kilometraže ne vraćaju za 50.000, nego i za 100.000 km, pa čak i više.


Novom odredbom sigurno će se uvoziti novija vozila s manje pređenih kilometara, ali ostaje pitanje koliko će se vozni park u BiH pomladiti budući da si većina građana ne može priuštiti vozilo koje košta više od 10.000 KM, što je neki minimum za vozila stara 10 godina, piše Večernji list BiH.


Izvor: Srpskainfo