Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević pozvala je sve zainteresovane da se prijave na drugi Konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u ovoj godini, koji ističe za sedam dana.


Maleševićeva je podsjetila da je riječ o jednoj od najpopularnijih mjera direktne pomoći mladima koju sprovodi Vlada Srpske, zbog čega svake godine za ovim subvencijama vlada veliko interesovanje.
"Ove subvencije pomažu mladima u rješavanju stambenog pitanja, koje je prioritetno i važno za osnivanje i razvoj zdrave porodice, ali i društva kroz povećanje nataliteta i ostanak mladih u Srpskoj. Isplaćivanjem subvencija na mjesečnom nivou, ušteda za mlade ljude na godišnjem nivou iznosi približno jednu mjesečnu ratu /kredita/", izjavila je Maleševićeva za Srnu.
Ona je podsjetila da su to, od momenta plasiranja prvih stambenih kredita iz sredstava Iinvesticiono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske, bili najpovoljniji krediti za mlade i mlade bračne parove za rješavanje njihovog stambenog pitanja.
"Kamatna stopa se tada kretala do 5,6 odsto, a sada maksimalna kamatna stopa iznosi 4,6 odsto, s tim da resorno ministarstvo subvencioniše jedan odsto. Dakle, mladi i mladi bračni parovi, do navršene 35. godine, imaju mogućnost da im kamata na stambeni kredit, sa ovim povratom subvencije, iznosi zapravo 2,6 do 3,6 odsto, zavisno od beneficirane grupe u koju pripadaju", istakla je Maleševićeva.

Ona je precizirala da će putem konkursa, otvorenog do 31. oktobra, resorno ministarstvo subvencionisati jedan procentni poen kamatne stope /jedan odsto/ na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke u Srpskoj, a po kreditnim linijama IRB-a Srpske - stambeni krediti od 3. aprila 2008. godine.
Maleševićeva je dodala da pravo prijave imaju lica sa zaključenim ugovorom sa komercijalnom bankom koja vrši plasman kreditnih sredstava iz kreditnih linija IRB-a Srpske - stambeni krediti, do dana zatvaranja ovog konkursa.
"I da su u trenutku zaključenja ugovora sa bankom o stambenom kreditiranju navedenim kreditnim linijama, imala do navršenih 35 godina života i da imaju mjesto prebivališta u Srpskoj", objasnila je Maleševićeva.
Ukupan broj dodijeljenih subvencija od 2008. godine i početka realizacije ovog programa iznosi 3.039, a zaključno sa ovom godinom za ove namjene biće izdvojeno oko 8,5 miliona KM.
Glas Srpske